Izvor: RTS, 09.Feb.2022, 14:59

Radio Beograd, kako se razvijao najstariji elektronski medij na Balkanu

Pored televizije i internet portala, treći i najstariji medij RTS-a je Radio Beograd - skoro 98 godina. Nisu ga potisnule ni moderne tehnologije i sluša se i u kući, dok nešto radite, u prevozu ili šetnji. Radio je prvi akustični elektronski medij sa bogatom istorijom.
Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, prvi put se oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici oktobra 1924. godine.

"U toj rudimentarnoj fazi, kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osnovan Radio Beograd, odnosno radio-telegrafska stanica u Rakovici, sav program je izvođen uživo, iz studija, odakle je išla i muzika, povremeno sa ploča, ali neretko su i kamerni ansambli izvodili muziku uživo i svi ti zvuci su hvatani uz pomoć jednog mikrofona i prenošeni su preko radio-talasa", navodi radio novinar Ranko Stojilović.
S napretkom tehnologije, menjali su se i nosači zvuka.
"Vrlo brzo smo se sa ploča sa 78 obrtaja prebacili na savremenije ploče, kasnije na neke druge nosače zvuka poput magnetofonskih traka koji su i dalje u upotrebi i koje i dalje koristimo za snimanje radio-drama i često emitujemo radio-drame sa njih. Kasnije su došli i drugi nosači poput diskova, kompakt diskova, da bismo se na kraju prebacili na potpuno digitalno snimanje i izvorno digitalni zvuk", kaže Stojilović.
Zvuk je osnovno izražajno sredstvo radija i prenosi se putem elektromagnetnih talasa.
"Suštinski mi imamo da se na prvom koraku glas pretvori preko mikrofona u električni signal, taj signal nekakvim putevima stigne do radio-predajnika, e tu radio-predajnik uzburka elektrone u anteni koji naprave elektromagnetno polje koje se emituje u prostor. S druge strane, na strani prijema opet imamo antenu u kojoj sad to elektromagnetno polje uzburkava elektrone koji se nalaze u toj prijemnoj anteni i na osnovu tog načina pokretanja elektrona mi u stvari saznajemo onu informaciju koja se prenosi iz studija", objašnjava šef katedre za telekomunikacije i profesor ETF-a Aleksandar Nešković.
Otkrivanje radio-talasa išlo je postepeno i u tome su učestvovali mnogi naučnici i pronalazači.
"Jedan matematičar se igrao sa nekakvim formulama, to je jedan gospodin Džejms Klark Maksvel, koji je da bi napravio jedan kompaktan sistem jednačina, falio mu je jedan deo i rekao je, pa ovde mora da nešto postoji, tu mora da postoje radio-talasi. Pa tek posle toga, posle tih matematičkih jednačina je trebalo još 15 godina da gospodin Herc dokaže da to zaista postoji", kaže profesor Nešković.
Fundamentalni princip rezonancije - po dva električna kola na emisionom i prijemnom kraju - postavio je Nikola Tesla.
"1943. godine je vrhovni sud SAD patente dodelio i za radio-prostiranja Nikoli Tesli i on defakto, ako gledamo tu zakonsku stranu, na neki način je rodonačelnik cele ove struje", smatra profesor Nešković.
Radio je ostao veran tradiciji na kojoj je potekao, ali je iskoristio i prednosti interneta, digitalnih platformi i servisa. U Srbiji radio sluša preko dva miliona korisnika, a Radio Beograd je među najslušanijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.