Radio Beograd – istorija duga 95 godina

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio Beograd – istorija duga 95 godina

Radio Beograd, najstariji radio na Balkanu, slavi 95. rođendan. Za to vreme, realizovano je više od dva miliona sati programa kroz emisije, radio-drame, koncerte. U njih je uložena energija i kreativnost novinara, snimatelja, muzičara, glumaca.
Milan Nedić, direktor Radio Beograda, rekao je da je predajnik Radio Beograda 1924. godine bio u Rakovici, ali da je redovni program počeo pet godina kasnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
 
"Redakcija je bila u zgradi preko puta SANU, to je zgrada Hrvatske štedionice. Tih pet godina bio je eksperimentalni program, bilo je uputstva kako da slušate radio. Redovni program krenuo je 1929. godine. Jelena Bilbija je tada najavila vesti i vodostanje. Spiker je tada bio sve – i spiker i novinar. Ti trenuci su za istoriju", rekao je Nedić.
Prema Nedićevim rečima, najmlađi program Radio Beograda 202 je napunio 50 godina, a Drugi program 61 godinu. Časopis "Treći program" izlazi 50 godina, a 70 godina postoji Dečja dramska grupa.
"Radio Beograd ima istoriju, sadašnjost i budućnost", istakao je Nedić.
Radio Beograd ima neprocenjivo blago – oko 6.000 radio-drama u fonoteci.
"To blago želimo da učinimo dostupnim našim slušaocima. Pokrenuli smo nova četiri kanala na RTS Planeti. To su sadržaji koji ne mogu da se čuju na drugim radio-stanicama. Sa ta četiri kanala i tri programa mi ukupno proizvodimo 168 sati premijernog programa dnevno. Nameravamo da sledeće godine pokrenemo još četiri internet kanala i da napravimo aplikaciju Radio Beograda sa 12 programa, i tako da budemo dostupni u Srbiji, ali i inostranstvu. Jer ko će da sluša emisije za decu – oni koji žive u Čikagu i Beču, da neguju srpski jezik, da čuju Lakovića i Ršumovića", naveo je Nedić.
Ove godine, navodi Nedić, rođendan je obeležen nizom manifestacija i koncerata.
"Organizovali smo koncert džez muzika na Kalemegdanu, zatim koncert klasične muzike u Somboru – padala je kiša, koncert je morao umesto velelepnog zdanja Županijskog dvora morao da bude preseljen u jednu sportsku halu. I došlo je 1.500 ljudi. Zahvaljujem se gradu Somboru i muzičkoj produkciji RTS-a. Sa zabavnom redakcijom organizovali smo koncert i u Kosovskoj Mitrovici. Pokušali smo da se približimo našim slušaocima", istakao je Nedić.
Dodela nagrada "Zlatni mikrofon" i "Neda Depolo" 
Pokušaće, kaže, da se svake godine napravi nešto što će biti projekti Radio Beograda.
"Mi moramo da radimo i danas i sutra. Moramo da radimo emisije koje će biti dostupne mlađim slušaocima i generaciji starijoj od 50 godina, koja nas najčešće sluša", kazao je Nedić.
Mladih ljudi u radiju, kaže, nažalost, nema.
"Prosek godina u Radio Beogradu je 56, a u Radio Beogradu 202 je 50 godina. Ja mislim da bi Radio Beograd a i televizija trebalo da se podmladi ljudima koji imaju do 30 godina", istakao je Nedić.
Očekuje da u narednih pet godina bude konkursa za mlade talente.
"Posebno nam je zadovoljstvo da Ljubivoju Ršumoviću dodelimo 'Zlatni mikrofon'. Koleginica Zorana Bokan sa Prvog programa je dobitnica 'Zlatnog mikrofona', kao i Dragana Kovačević sa Drugog programa i Ivana Vesić iz Radio Beograda 202. Dobitnik je i Zoran Marić, vrhunski majstor zvuka", rekao je Nedić.
Dodeljuje se, navodi, i nagrada "Neda Depolo".
"Marija Šumarac je dobila prvu nagradu – 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Drugu nagradu je dobila Milana Milošević, a treću Anđela Tončev. Tim nagradama pokušavamo da privučemo mlade ljude koji vole radiofoniju. Ali Radio Beograd mora i njima nešto da ponudi – o tome moramo da govorimo. Šta da ponudimo mladim ljudima da bi došli i u radio i u televiziju", naveo je Nedić.
Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, ove godine obeležava devet i po decenija postojanja. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.