Izvor: B92, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad poslanika sa invaliditetom

Beograd -- Prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma među poslanicima će se naći i osoba sa invaliditetom.

Gordana Rajkov, buduća poslanica sa liste G17 plus, kaže da će to biti veliki napredak u borbi protiv diskriminacije ovih osoba. Problem je, međutim, to što ni Dom Narodne skupštine ni zgrada Skupštine u Ulici kralja Milana, u kojoj su se do sada održavale sednice, nisu prilagođene za osobe sa invaliditetom.

Bez specijalnih rampi ili liftova narodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslanici neće moći da priđu parlamentu, osim ako ih neko ne bude nosio do sale, što mnogi smatraju ponižavajućim.

Buduća poslanica G17 plus u Skupštini Srbije Gordana Rajkov, koja je i predstavnik Pokreta invalida, jedna je od osoba sa invaliditetom koja će u budućem parlamentu boriti za program svoje stranke.

"Ono što se sada nama kao novina postavlja je da obezbedimo uslove da ja kao narodni poslanik uđem u skupštinu i da u njoj ravnopravno učestvujem", kaže ona.

Iako još nije poznato gde će se sednice održavati, u zgradi Narodne skupštine ili u staroj Saveznoj Skupštini, invalide čekaju isti problemi.

Na ulazu u Dom Narodne skupštine nalazi se 13 stepenika, koje osoba sa invaliditetom treba da savlada. Ukoliko se odluči da priđe kolicima ili vozilom, to je samo pola puta ka skupštinskim vratima. Na putu ka govornici očekuje je barem isto toliko stepenika.

Ista je situacija i u zgradi u kojoj su se do sada održavale sednice. Prva inicijativa koju će pokrenuti G17 plus biće adaptacija skupštinskih prostorija, ali Gordana Rajkov ne veruje da će moći da prisustvuje prvoj sednici.

"Koliko ja znam o skupštini, ona je veoma nepristupačna jer se nalazi u suterenu, jako su uzane stepenice, ulazak u salu je takođe nepristupačan, između sedišta prolazi su uzani, a ne znam ni koliko može da se koristi lift koji tamo postoji", kaže ona.

Učestvovanje osoba sa invaliditetom, u parlamentima drugih država, odavno nije novina. U tome prednjače skandinavske zemlje, Velika Britanija, Nemačka, ali i zemlja iz okruženja – Hrvatska.

Rajkovljeva je kazala da bi u Skupštini najpre trebalo da bude obavljena procena eventualnih prepravki i radova, koji bi i poslanicima sa invaliditetom omogućili učešće u skupštinskim zasedanjima i radu parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.