Izvor: RTS, 28.Jan.2022, 12:40

Računovođe traže odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji

Računovodstvena komora Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, traže da se primena Zakona o fiskalizaciji i elektronskom fakturisanju odloži do kraja godine.
Ovakav stav obrazlažu time što su, kako navode, kratki rokovi za primenu zakonskih rešenja za računovođe.
U prilog tome, između ostalog, navode da se prvi put redovni finansijski izveštaji za 2021. godinu moraju dostaviti do kraja marta, kada računovođe i zakonski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zastupnici imaju previše zakonskih obaveza vezanih za prošlu i ovu godinu.
Ističu da nemaju vremena da daju podršku zakonskim zastupnicima za preuzeta ovlašćenja za fiskalizaciju, kao i pomoć kod implementacije elektronskih fiskalnih uređaja.
Kao važan razlog za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji ističu mali broj dobavljača koji ispunjavaju uslove da puste u prodaju elektronske fiskalne uređaje.
Zbog toga, smatraju oni, nema uslova za kvalitetnu primenu zakona u ovako kratkom roku kod ogromnog broja obveznika koji obavljaju promet na malo i obavezni su da promet evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja.
Kada je reč o Zakonu o elektronskom fakturisanju, predlažu da se on izmeni kako bi se sistem elektronskih faktura kreirao u okviru Poreske uprave za PDV obveznike, a za javni sektor u Upravi za trezor.
Traže takođe da se ukinu propisani informacioni posrednici, jer, kako navode, žele da uvid u poslovne podatke koji su poslovna tajna za PDV obveznike, kao što su podaci o kupcima, dobavljačima, cenama, maržama ima samo sistem elektronskih faktura koji će biti u nadležnosti Poreske uprave.
Takvo rešenje bi prema njihovom mišljenju predstavljalo jedinu sigurnost za poslovanje privrednika, a posebno domaćih privrednike koji su nacionalni interes Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Računovođe traže odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji

Izvor: Kamatica.com, 28.Jan.2022

Računovodstvena komora Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, traže da se primena Zakona o fiskalizaciji i elektronskom fakturisanju odloži do kraja godine..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.