Račun opštine Smederevska Palanka blokiran zbog duga od 290 miliona dinara

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Račun opštine Smederevska Palanka blokiran zbog duga od 290 miliona dinara

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović izjavio je danas da su sva javna preduzeća u toj lokalnoj samoupravi u blokadi a da je samoj Opštini blokiran račun zbog duga od 290 miliona dinara.

Gostujući na lokalnoj televiziji Jasenica, Pintorović, koji je član Srpske napredne stranke, naglasio je da postoje "milijarde i milijarde" obaveza koje je ostavila prethodna vlast.

- Opština je od juna prošle godine uspela da nasleđenu blokadu od 200 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do juče svede na ispod 90 miliona dinara, i malo je falilo da se deblokira račun, ali je stigao na naplatu dug koji je načinjen zbog kredita za sređivanje glavne ulice - kazao je predsednik opštine.

Pintorović je naveo da dug po osnovu glavnice iznosi 174,9 miliona dinara, a da kamata na dnevnom nivou iznosi oko tri miliona dinara.

- Nemamo detaljan popis svih finansijskih obaveza. Ne znamo šta će sutra da nas zadesi, koja blokada. ;Realno mnogo je zaposlenih na teritoriji Opštine Smederevska Palanka i veliki je broj u javnim preduzećima i ustanovama. Mi čak nemamo dovoljno sredstava da isplatimo svima plate - kazao je Pintorović.

On je naveo da će lokalna samouprava pokušati da putem dogovora sa Vladom Srbije pronađe rešenja za javna preduzeća koja su u blokadi, dodajući da će neka od njih morati u likvidaciju.

Komentarišući slučaj preduzeća "Goša", predsednik opštine je podsetio da je ta kompanija privatizovana 2007. godine a da su problemi nastali već naredne godine "i da se stalno nagomilavaju od januara 2008."

- Ta fabrika duguje pet miliona evra. Goša je privatna firma, a ono što je danas uplaćeno je pomoć Vlade Srbije. Lokalna samouprava nema obaveze prema privatnim firmama. Mi smo uradili što smo mogli, saslušali smo ih - rekao je Pintorović.

On je dodao da ima "odličnu, gotovo svakodnevnu" komunikaciju sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministarstvima.

- Bez pomoći Vlade Srbije i ministarstava, mi ne možemo da izađemo iz ovih problema. Sam premijer je rekao da mi sami moramo da imamo određenu viziju - kazao je Pintorović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vapaj iz Smederevske Palanke: Sve blokirano

Izvor: B92, 13.Apr.2017, 09:59

Smederevska Palanka -- Sva javna preduzeća u Smederevskoj Palanci su u blokadi a samoj opštini blokiran je račun zbog duga od 290 miliona dinara...To je izjavio predsednik opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović na lokalnoj televiziji Jasenica, navodeći da postoje "milijarde i milijarde"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.