Raču nema ko da čisti

Izvor: Politika, 27.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raču nema ko da čisti

Skupština opštine osnovala komunalno preduzeće, ali u budžetu nije predvidela sredstva za plate radnika i nabavku opreme, pa zaposleni prete obustavom rada

Rača Kragujevačka – Skupština opštine Rača, kako se to obično čini, osnovala je Javno komunalno preduzeće, ali, za razliku od drugih lokalnih uprava, u budžetu nije predvidela sredstva za „servisiranje" svoje firme. Radnici nisu primili četiri plate, a u opštinskoj kasi nedostaje novca i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nabavku neophodne opreme. Zbog toga je 38 zaposlenih u JKP „Rača" juče obustavilo rad i započelo proteste. Njih su podržali „komunalci" iz drugih opština i iz Kragujevca.

Prema rečima Branka Petrašinovića, predsednika sindikata zaposlenih u komunalnim preduzećima šumadijskog regiona, situacija u Rači je alarmantna: ovom mestu preti potpuna blokada, budući da može doći do obustave rada u JKP „Rača" koje za opštinu obavlja sve komunalne usluge.

– Umesto da subvencioniše svoje preduzeće, opština ga je prepustila tržištu, a cene usluga limitirala. U takvim okolnostima nemoguće je zaraditi za plate. S obzirom na to da postoji rešenje inspekcijskih organa da se radnicima isplate zaostale zarade, za šta je rok već istekao, mi smo organima opštine ostavili još sedam dana da reše problem. Posle toga ćemo radikalizovati proteste – kaže Petrašinović za „Politiku".

Vršilac dužnosti direktora JKP „Rača" Toplica Božić potvrdio je za naš list da u firmi postoje problemi, ali je naveo da oni datiraju iz ranijeg perioda. Prema njegovim rečima, u slučaju da ne bude rebalansa budžeta, jedini način da se ovaj problem reši jeste uzimanje kredita.

– Finansiramo se gotovo u potpunosti od onoga što uradimo, ali teško ide budući da su cene usluga zakonom ograničene. Ukoliko organi lokalne uprave ne obave rebalans budžeta, moraćemo privremeno da se snađemo i uzmemo kredit – ističe Božić u izjavi za naš list.

Predsednik Skupštine opštine Rača Dušan Đoković delimično je demantovao navode sindikalaca, napomenuvši da su, kako je rekao, organi lokalne uprave učinili sve da preduzeće radi normalno. U izjavi za „Politiku", Đoković kaže da je opština izmirila sva dugovanja koja je JKP „Rača" imalo prema dobavljačima, naglašavajući da ga je protest radnika iznenadio, pošto je, kako kaže, ranije postignut dogovor da se zaostale zarade isplate u nekoliko rata. Sada, kako navodi, zaposleni traže sve odjednom.

B. Kartalović

[objavljeno: 28/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.