Racionalizacija prosvete u tri faze

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Racionalizacija prosvete u tri faze

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio program racionalizacije sistema obrazovanja. Racionalizacija počinje 1. januara iduće godine i ostvarivaće se u tri faze.

Za sada se ne predividja otpuštanje zaposlenih čiji se broj postepeno smanjuje prirodnim odlivom, ali zabrinjava velika zastupljenost nenastavnog osoblja.

On je ukazao na specifičnosti našeg školstva, što teba imati u vidu prilikom realizacije preporuka medjunarodnih institucija.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << primer naveo je predlog da školska odeljenja imaju najmanje po 30 učenika, ali da se pritom ne uzima u obzir specifičnosti naših prilika.

"Očigledno je da takvi standardi ne mogu da se primene u sredinama sa višenacionalniom strukturom stanovništva i na slabo naseljenim područjima", rekao je Obradović i dodao da će verovatno biti ostavljeno lokalnim vlastima da same procene gde treba ostaviti mala odeljenja.



Obradović je ocenio da zemlja sa oko milion i 350.000 nepismenih ne trpi brze i nepromišljene promene u sistemu obrazovanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.