Rabin Asiel uoči Pasaha: Bitka za slobodu se vodi u svakom pokolenju

Izvor: RTS, 07.Apr.2020, 16:24

Rabin Asiel uoči Pasaha: Bitka za slobodu se vodi u svakom pokolenju

Rabin Isak Asiel obratio se jevrejskim vernicima preko sajta beogradske sinagoge povodom velikog praznika Pesah koji počinje sutra i traje narednih sedam dana.
Tri dana pre nego što je proglašeno vanredno stanje u Srbiji zbog epidemije, rabin je zatvorio sinagogu i objavio da je u ovom trenutku biblijska zapovest slušati reč lekara.

Kako je poručio, iako fizički odvojeni, Pasah se dočekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u još čvršćoj zajednici.
U obraćanju vernicima povodom velikog jevrejskog praznika oslobođenja iz egipatskog ropstva, Asiel je istakao da se ove godine neće proslaviti u jevrejskim opštinama Srbije kao što je to bio slučaj do ove godine, ali će vernici biti povezani čitanjem Hagade.
Naglasio je da je značenje reči Hagada, koja dolazi od korena reči "kazivati" srodna sa korenom reči "povezati se", "udružiti se".
"Ove godine ćemo iako svaki u svom domu, kazivanjem Hagade, svi biti povezani, iako na izgled odvojeni prostorno. Kazivanje Hagade iste večeri u isto vreme će nas povezati kao ljude, kao Jevreje, u još čvršću zajednicu. Hagada je naš vremeplov kroz 40 vekovnu istoriju i naša vizija sadašnjosti i budućnosti", kaže Asiel.
Osnovna poruka Hagade je, kako ističe, da u svakom pokolenju i naraštaju čovek treba da se ponaša kao da je on, lično, izašao iz Egipta kao simbola svega što nas porobljava na putu do ostvarenja vizije proroka Mihe - "Svaki će mirno živeti pod lozom vinovom, pod smokvom svojom i niko ga neće plašiti."
"Bitka za slobodu se vodi u svakom pokolenju", naglasio je rabin Asiel u svom obraćanju članstvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rabin Asiel obratio se vernicima uoči Pashe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020

Rabin Isak Asiel obratio se jevrejskim vernicima preko sajta beogradske sinagoge povodom velikog praznika Pesah koji počinje sutra i traje narednih sedam dana...Tri dana pre nego što je proglašeno vanredno stanje u Srbiji zbog epidemije, rabin je zatvorio sinagogu i objavio da je u ovom trenutku biblijska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.