Izvor: B92, 24.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RZZO: Pomoć dijabetičarima

Beograd -- Republički zavod za zdravstveno osiguranje će ubuduće obolelima od dijabetesa koji su na insulinskoj terapiji pokrivati troškove banjskog lečenja.

Prema evidenciji Zavoda, u Srbiji oko 60.000 pacijenata prima insulinsku terapiju. "Da bismo na pravi način zbrinuli dijabetičare koji primaju insulin i da bismo im omogućili da njihova bolest bude tretirana na pravi način, doneli smo odluku, kroz izmenu pravilnika, da se uvedu posebni programi sekundarne prevencije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović.

Ona kaže da će kroz te programe svi dijabetičari koji su zavisni od insulina imati mogućnost da svake četiri godine, deset dana provedu u specijalizovanoj ustanovi u kojoj će u toku boravka moći da dobiju sve informacije vezane za njihovu bolest, kao i edukaciju o načinu ishrane.

"Ja moram da kažem da ovo danas što se dešava je uspostavljanje prvog centra u našoj zemlji koji bi trebalo u tom smislu da pomogne i adekvatnom terapijom šećerne bolesti i da pomogne samim pacijentima kroz edukaciju i kroz uvežbavanje insulinske terapije, koju će nadzirati sami specijalisti u Vrnjačkoj banji”, kaže predsednik Republičke komisije za šećernu bolest Nebojša Lalić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.