RTS duguje 300 miliona dinara za autorska prava

Izvor: Blic, 24.Feb.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS duguje 300 miliona dinara za autorska prava

Direktor "SOKOJ-a" Aleksandar Kovačević rekao je da je u prošloj godini na ime autorskih prava od emitera i drugih korisnika naplatio oko 500 miliona dinara, dok je prema njihovoj proceni ukupan dug Radio-televizije Srbije (RTS) za tri godine oko 300 miliona dinara.

Srpsko autorsko društvo "SOKOJ" najavilo je danas da obeležavanje 60. godišnjice rada počinje promotivnim spotovima u kojima kompozitori poput Gorana Bregovića, Kornelija Kovača, Zorana Hristića i Zorana Simjanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traže

poštovanje autorskih prava u Srbiji. Predsednik Upravnog odbora "SOKOJ-a" Srđan Hofman na konferenciji za novinare rekao je da spotovi čiji je slogan "Muzika nije besplatna" ipak neće biti emitovani na (RTS), s kojom njegova organizacija vodi trogodišnji sudski spor zbog neplaćanja nadoknade za autorska prava.

Predstavnici "SOKOJ-a" su potom na konferenciji predstavili pismo predsednika Međunarodne konfederacije udruženja autora i kompozitora "CISAC-a" (International Confederation of Societies of Authors and Composers) Robina Giba, koji je u novembru upozorio vlasti u Srbiji da RTS ne ispunjava obaveze prema autorima čiju muziku pušta u svojim programima.

Gib je u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, generalnom dirketoru RTS-a Aleksandru Tijaniću i drugima, podsetio da "RTS i dalje obavlja svoju delatnost, a da pri tome nema zaključen ugovor o licenci sa 'SOKOJ-em' i ne plaća autorsku nadoknadu za dnevno korišćenje muzičkih dela".

"Tokom duge karijere muzičara, člana 'Bi džiz' i predsednika 'CISAC-a' nikada nisam video da državni emiter ovako frapantno ne poštuje svoje nesporne obaveze po osnovu korišćenja autorskih prava", istakao je Gib u pismu.

Hofman je istakao da to nije prvo pismo iz "CISAC-a" u kojem ukazuju na neodgovoran odnos javnog servisa prema plaćanju autorske naknade za muziku koju emituju, ali da iz RTS-a nisu reagovali na to, i da se dalje nastavlja sudski spor.

"Sudimo se beskrajno, a još uvek RTS nema sklopljen ugovor sa 'SOKOJ-em', iako po zakonu ne bi imao pravo da emituje program ukoliko nema regulisane odnose s autorskom organizacijom. Primer da u jednoj zemlji javni sevis ne ispunjava obaveze je nepojmljiv i neshvatljiv", rekao je Hofman.

RTS duguje oko 300 miliona dinara. Iz "SOKOJ-a" su rekli i da iz RTS-a nisu dobili novac za autorska prava sa "Pesme Evrovizije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.