RT: Malezijska država Kelantan odobrila javno batinjanje

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2017, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Malezijska država Kelantan odobrila javno batinjanje

Izvor: Vostok, RT

Država Kelantan u Maleziji na čelu sa konzervativnom islamističkom partijom izmenila je svoje zakone kako bi se omogućilo javno batinanje za "zločine protiv šerijatskog zakona".

Kritičari ovaj potez nazivaju protivustavnim, dok neki političari ukazuju na "mračnu budućnost" za zemlju.

Amandman je usvojen od strane Skupštine Kelantana te je naliženo da se uskladi politika države sa islamskim krivičnim pravom, rekao je zamenik načelnika Kelantana Mohd Amar Nik Abdulah, prenela je državna novinska agencija.

"Batinjanje sada može da se obavlja unutar ili izvan zatvora, u zavisnosti od odluke suda", rekao je Mohd Amar.

"To je u skladu sa religijom, koja zahteva da se kazne izvrše u javnosti", rekao je on.

On je odbio da kaže koja dela će biti kažnjiva batinjanjem, ali se nagoveštava da će se kazne izvršavati za kršenje Šerijatskog zakona.

Ti Lian Ker, član Malezijsko-kineske asocijacije, koja je deo vladajuće koalicije, kaže da su javna batinanja neustavna po federalnom krivičnom zakonu.

"Ovo je ponovno pisanje našeg pravnog sistema i bacanje mračne budućnost na naciju", rekao je on.

Dok se islamski zakon razmatra u svim drugim malezijskim državama, njegova primena je ograničena na porodična pitanja kao što su razvod i nasleđe, kao i kršenje šerijatskog zakona koji uključuje i konzumiranje alkohola i preljubu. Krivični predmeti su pod jurisdikcijom saveznog zakona.

Odluka Skupštine Kelantana nije nikakvo iznenađenje, jer država takođe namerava da usvoji strogi Islamski krivični zakon pod nazivom "Hudud", što bi omogućilo da se za preljubu kažnjava kamenovanjem, a za krađu osecanjem ruke.

U državi kojom vlada konzervativna islamistička partija takođe su zabranjeni noćni klubovi i bioskopi.

Prošle godine, ova islamistička partija je uvela zakon kojim će se proširiti ovlašćenja šerijatskih sudova i ugraditi "Hudud" u postojeći pravni sistem zemlje. Predloženi zakon se očekuje da bude razmatran u parlamentu kasnije ovog meseca.

Etnički Malajski muslimani čine više od 60 odsto od 32 miliona stanovnika u zemlji. Slični pozivi za primenu strogog šerijatskog zakona su u nekoliko navrata predlagani u poslednjih nekoliko godina, što je izazvalo zabrinutost pripadnika kineske i indijske populacije u zemlji, kao i drugih nacionalnih manjina.

Amandman dolazi mesec dana nakon što je Ministarstvo zdravlja Malezije organizovalo takmičenje za video propagandu kojim bi se objasnile posledice homoseksualnosti i "rodne zabune" uz novčanu nagradu u iznosu do 1,000 dolara.

Homoseksualnost je zabranjena u Maleziji. Oni koji prekrše zakon mogu se suočiti sa kaznom do 20 godina zatvora.

Malezijska država Kelantan nije jedina vlada u regionu koja se zalaže za batinjanje ili protiv homoseksualnosti.

U maju su dva muškarca homoseksualca javno izbatinjani u Indoneziji u najkonzervativnijoj pokrajini Aceh, koja ima ovlašćenja za sprovođenje šerijatskog prava zajedno sa nacionalnim krivičnim zakonom.


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.