Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA prekršila zakone

RRA prekršila zakone

Proces izdavanja dozvola za emitovanje radio i televizijskim stanicama u Srbiji od strane Saveta Republičke radiodifuzne agencije obeležen je suštinskim nedostacima i namernim nepoštovanjem zakona, stoji u pravnom mišljenju odeljenja za medije misije OEBS u Srbiji.

U analizi koju je u maju za potrebe OEBS sačinio Karol Jakubovič, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za ovu oblast, kaže se da je Savet RRA svojom odlukom prekršio ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << domaće zakone, već i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. U dokumentu stoji da objavljivanje kriterijuma za dobijanje dozvola posle roka za podnošenje zahteva nije u skladu sa međunarodno prihvaćenim principima da ti kriterijumi treba da budu objavljeni u odgovarajućem roku kako bi podnosioci zahteva mogli da se pripreme. Osim toga, dodaje se u analizi, RRA je bez zakonskog osnova objavila i dodatne kriterijume. Jakubovič dalje navodi da akt o dodeli dozvola emiterima nema jasno definisanu proceduru za tretiranje zahteva koje njihovi podnosioci nisu uspeli da isprave u periodu od sedam dana, posebno o tome da li podnosilac treba da dobije pisano obaveštenje o odluci da njegov zahtev nije razmatran. OEBS podseća da je Evropski sud za ljudska prava kritikovao slučajeve svojevoljnog odbijanja zahteva za dobijanje dozvole, što je u suprotnosti sa članom 10 Evropske povelje o ljudskim pravima, po kojem svako ima pravo na slobodu izražavanja. Činjenica da odluke o dodeli dozvola ili odbijanju zahteva nisu dovoljno obrazložene, upozorava Jakubovič, predstavlja prepreku za bilo kakav žalbeni postupak pred sudovima. Takođe, u analizi OEBS navodi se i da Savet RRA nije obezbedio dokaze da se u donošenju odluka o dodeli dozvola za emitovanje rukovodio javnim interesom.

E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.