RHMZ izdao UPOZORENJE: Ono što sledi NEĆE VAM SE SVIDETI (TABELE + SAVETI)

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ izdao UPOZORENJE: Ono što sledi NEĆE VAM SE SVIDETI (TABELE + SAVETI)

Spremite se za zahlađenje!

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je za 27. i 28. novembar upozorenje da će u južnim, jugoistočnim i istočnim krajevima doći do formiranja snežnog pokrivača, u nižim predelima od 5-10, a u planinskim od 15-25 centimetara.

Istovremeno za nedelju i ponedeljak izdat je i žut, odnosno narandžast meteo-alarm za pojedine delove zemlje.

Žuti meteoalarm sutra će biti na snazi u Zapadnoj, Jugoistočnoj, Jugozapadnoj Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i Kosovu i Metohiji.

Žuti meteoalarm ukazuje da vreme može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

U ponedeljak će žuti meteoalarm biti na snazi u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju, dok će u Istočnoj, Jugoistočnoj, Jugozapadnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji na snazi biti narandžasti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm upozorava da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Osnovni savet je da se pri ovakvim vremenskim prilikama ne kreće na put. Ako se baš mora, onda je obavezno obezbediti zimsku opremu i lance za točkove. Poneti lopatu za sneg. Pre polaska na put treba proveriti sistem za grejanje, obezbediti dovoljno goriva u automobilu, ponete dovoljno hrane i vodu za piće. Potrebno je sačekati da službe za održavanje puteva očiste puteve, ili ih obezbede za protok saobraćaja. Naravno, neophodna je izuzetna pažnja tokom vožnje!

Ako vas nevreme zadesi na putu, budite veoma oprezni. Obavezno upalite svetla. Izbegavajte nagla kočenja. Putanja kočenja je i deset puta duža nego u normalnim uslovima. Ako je moguće, prekinite putovanje do prestanka pojave, naročito ako je u pitanju ledena kiša. Po potrebi, upotrebite lance za točkove. Ako vam je automobil stao na putu, obezbedite što pre da budete uočljivi drugim vozačima. Odmah pozovite šlep-službu, policiju, pa i prijatelja da vam pomogne.

U Srbiji se sutra očekuje naoblačenje mestimično sa kišom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom iz severnih i zapadnih, a do kraja dana i tokom noći proširiće se i na ostale krajeve.

Samo će se na jugu i jugoistoku veći deo dana zadržati suvo vreme sa slabim i umerenim jugoistočnim vetrom.

Posle podne u brdsko-planinskim, tokom noći ponegde i u nižim predelima kiša će preći u susnežicu i sneg.

Jutarnja temperatura od 0 do 8, najviša dnevna od 8 na severozapadu do 14 stepeni na jugoistoku.

U Beogradu sutra pretežno oblačno i hladnije, od sredine dana povremeno sa kišom. Jutarnja temperatura oko 8, najviša dnevna oko 10 stepeni.

U ponedeljak oblačno, hladno i vetrovito, u većem delu mestimično sa kišom i susnežicom, u brdovito planinskim predelima sa snegom.

Na severu posle podne prestanak padavina. U utorak na jugu i istoku oblačno mestimično sa snegom. U ostalim krajevima suvo uz delimično razvedravanje.

U sredu jutro hladno sa slabim mrazem i maglom mestimično, tokom dana pretežno sunčano. U četvrtak i petak novo prolazno naoblačenje sa kišom, u planinama sa snegom.

Za vikend suvo i hladno.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.