RFZO: Po lek na recept češće u privatnu nego u državnu apoteku

Izvor: RTS, 22.Mar.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO: Po lek na recept češće u privatnu nego u državnu apoteku

U privatnim apotekama je prošle godine izdato 51,7 odsto lekova na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u državnim apotekama 48,3 odsto, navode u RFZO.
Privatnim apotekama trebalo je manje od pet godina da preuzmu više od polovine tržišta lekova koji se izdaju na recept o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).
U RFZO kažu za Tanjug da je od 2013. godine do 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine broj privatnih apoteka koje su zaključile ugovor sa Fondom povećan 3,6 puta, pa je tako ugovore sa RFZO 2013. godine zaključilo je 211 privatnih apoteka, dok je u ovoj godini ugovore potpisalo 760 privatnih apoteka.
Svake godine se udeo privatnih apoteka u izdavanju lekova na recept povećavao se za oko 10 odsto.
U 2014. godini u privatnim apotekama izdato je 20,04 odsto lekova na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok u državnim apotekama procentualno učešće iznosilo 79,96 odsto.
Godinu dana kasnije, privatnici su preuzeli još deset odsto tržišta, pa je tako u privatnim apotekama podignuto 30,54 odsto lekova koji se izdaju na recept dok je u državnim izdato 69,46 odsto.
Prošle godine je u privatnim apotekama izdato 51,7 odsto lekova na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u državnim apotekama procentualno učešće je iznosilo 48,3 odsto.
Početkom 2013. godine, na zahtev Ministarstva zdravlja, RFZO je sklopio ugovor sa privatnim apotekama o snabdevanju osiguranih lica lekovima i određenim pomagalima na recept, a pod istim uslovima kao i sa državnim apotekama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.