REPROGRAM KREDITA FINANSIJSKA INJEKCIJA FIRMAMA

Izvor: Kurir, 20.Jun.2011, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REPROGRAM KREDITA FINANSIJSKA INJEKCIJA FIRMAMA

BEOGRAD - MInistar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da će mera reprograma kredita predstavljati finansijsku injekciju preduzećima u teškom trenutku kada je nelikvidnost zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti

BEOGRAD - MInistar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da će mera reprograma kredita predstavljati finansijsku injekciju preduzećima u teškom trenutku kada je nelikvidnost zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedan od velikih problema srpske privrede.

Ćirić je rekao da je ta mera komplementarna sa usvojenom uredbom o podsticanju zapošljavanja i da bi obe mere trebalo da omoguće preduzećima da plaćaju manje namete kada zapošljavaju nove radnike, odnosno smanje nezaposlenost, a sa druge strane, da se smanji problem nelikvidnosti.

Ćirić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da bi mera reprograma kredita trebalo da omogući preduzećima da, umesto da sada vraćaju kredite, imaju samo obavezu plaćanja kamata, dok će glavnicu plaćati kasnije.

"Umesto da sada vraćaju kredite, oni taj novac mogu da iskoriste za pospešivanje proizvodnje, osvajanje novih tržišta, otvaranje radnih mesta", rekao je Ćirić.

Iz paketa vlade za podsticaj privredi pre nekoliko dana usvojena je mera reprograma kredita preduzećima, a bankama se preporučuje da preduzećima koja u otplati ne kasne više od 90 dana odobre grejs period od godinu dana i da im tako produže rok otplate.

Ćirić je istakao da je ova mera koordinisana sa NBS i da ovakva vrsta reprograma, koju će banke, uz preporuku vlade, odobravati, neće negativno uticati na njihove bilanse.

Ćirić je rekao da je sigurno da će jedan deo preduzeća otići u stečaj, jer ne mogu sve firme preživeti, ali da ona koja imaju tržište, kvalifikovane radnike i redovno izmiruju obaveze, zaslužuju da im se ovakva vrsta reprograma odobri.

Ćirić je podsetio da je u aprilu zabeležen blagi pad broja nezaposlenih u odnosu na isti mesec lane i da makroekonomski statistički podaci pokazuju da "smo na dobrom putu da je oporavak tu, ali je on spor i trebaće vremena da se on spusti na nivo svakog građanina, odnosno svake firme".

Govoreći o centrali Nacionalne službe za zapošljavanje, koja od danas nije više u Beogradu, nego je u Kragujevcu, Ćirić je istakao da je cilj dislokacije ravnomerniji regionalni razvoj i da je ideja da institucije budu bliže privredi, odnosno građanima i unutrašnjosti.

On je podsetio da je Agencija za regionalni razvoj već dislocirana iz Beograda u Zaječar, da je Fond za razvoj dislociran u Niš, dok je Agencija za finansiranje i osiguranje izvoza u Užicu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirić: Reprogram kredita finansijska injekcija preduzećima

Izvor: Economy.rs, 20.Jun.2011

MInistar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je jutros da će mera reprograma kredita predstavljati finansijsku injekciju preduzećima u teškom trenutku kada je nelikvidnost zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti jedan od velikih problema srpske privrede.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.