RASTE BROJ PRIKUPLJENIH JEDNINICA KRVI

Izvor: Kurir, 14.Jun.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASTE BROJ PRIKUPLJENIH JEDNINICA KRVI

BEOGRAD - Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je danas, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi - 14. juna, da se u Srbiji od 2006. godine svake naredne godine prikupi veća količina krvi nego prethodne.

Radovanović je novinarima na Trgu Republike, gde je organizovana manifestacija povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, rekao da je tokom prošle godine u 3.000 akcija dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno više od 270.000 jedinica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
On je istakao da je cilj tih akcija stvaranje neophodnih zaliha koje bi obezbedile da pacijente čeka krv, a ne da oni čekaju na krv.

Šef službe za promociju davalaštva Instituta za transfuziju krvi Ivana Rodić rekla je da se tokom leta u Srbiji mesečno prikupi oko 5.000 jedinica krvi.

Povodom Svetskog dana davalaca krvi Radovanović će uručiti organizacijama Crvenog krsta iz mesta sa najvećim brojem davalaca krvi priznanja "Najhumanija sredina".

Srbija taj globalni praznik obeležava od 2005. godine, godinu dana pošto je 14. jun, posvećen svim davaocima krvi, ustanovila Svetska zdravstvena organizacija, u saradnji sa Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Međunarodnim udruženjem transfuziologa i Međunarodnom asocijacijom udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Centralna manifestacija na globalnom planu ove godine biće održana u Argentini, a grad domaćin biće Buenos Ajres.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.