RASTE BROJ ALOKOHOLIČARA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASTE BROJ ALOKOHOLIČARA

BEOGRAD - Zbog alkohola, mnogi su izgubili posao, porodicu. Neki se i ne sećaju kada su ili zašto, počeli da piju.

Za članstvo u Udruženju anonimnih alkoholičara jedini uslov je iskrena želja da se ostavi piće. Više stotina ljudi prošlo je kroz udruženje, a kako kažu, više od 80 odsto, koji redovno prisustvuju sastancima, prestaje da pije, prenosi RTS.

"Potpuno sam propao kao čovek, kao muškarac, kao ljudsko biće jer nisam mogao da upravljam svojim životom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Mojim životom je upravljao alkohol i žudnja za alkoholom, tako da kada ga nisam imao, a nisam imao para. Nisam se libio da kradem, da varam ljude, svi su me ostavili, žena je pobegla s decom, bio sam vrlo agresivan", rekao je Predrag.

Lečeni alkoholičar Marko kaže da je upropastio sve u životu, razveo se, deca su ga ostavila, a on je uvek nalazio opravdanja u nekom drugom.

Predlog strategije za borbu protiv alkoholizma podrazumeva čvršću koordinaciju medicinskih i socijalnih faktora, kao što su klubovi i udruženja. U planu je i reorganizacija službi za prihvat, dijagnostiku i terapiju.

"Veliki je porast spektra posttraumtskog stresnog poremećaja i takozvanih psihosomatskih oboljenja", rekao je Periša Simonović, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

"Obrasci pijenja koji su bili karakteristični za neko recimo vreme od pre 15-20 godina, danas se menjaju utoliko što danas imamo alkoholizam zajedno sa drugim zavisnostima, te imamo ljude koji recimo piju antidepresive i istovremeno uzimaju alkohol", ističe Simonović.

Alkohol se povezuje sa čak 66 bolesti, a najčešće je uzrok oboljenja krvnih sudova, jetre i gušterače i brojnih psihičkih poremećaja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.