Put oko sveta za 4.000 dana

Izvor: Politika, 24.Jul.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put oko sveta za 4.000 dana

Nepalac Puškar Šaha posle Srbije odlazi u Hrvatsku, gde završava 11. godišnji put – obilazak 150 država

Pre jedanaest godina, Nepalac Puškar Šaha (41) odlučio je da obiđe 150 zemalja na biciklu i svetu prenese svoju snažnu poruku mira. Srbija mu je 149. na spisku, a u Beograd je stigao preksinoć. Do uspešnog okončanja zadivljujućeg poduhvata ostala mu je poseta Hrvatskoj i Zagrebu.

A kako se odlučio na put? Imao je samo 22 godine kada je kao student >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sociologije učestvovao u dvomesečnim demonstracijama protiv jednopartijskog režima svoje domovine. Jedva je preživeo nekoliko brutalnih hapšenja, policijskih tortura i drugovanja sa pritvorskim glodarima. Četiri godine ranije, njegovog oca, koji je službovao u Indiji, ubili su pobunjenici.Zbog svega ovoga, po diplomiranju je revoltirano spakovao u bisage mapu, nešto odeće, rezervnu gumu, šator, vreću za spavanje, maleni rešo i svega 100 nepalskih rupija, koje mu je dala uplašena majka. Današnji ekvivalent te sume jeste jedan evro, tvrdi Šaha. Ipak, kad god mu je trebao novac, dobronamerni ljudi koje bi usput sreo uvek su se odazivali. Tako je skupljao sredstva čak i za prekookeanske letove, ali je „velike bare” uglavnom prelazio brodom. Sa osmehom ističe da je za 11 godina opljačkan „samo 11 puta”:

– To ne treba da bude vest! Šta je tih 11 dana pljački prema činjenici da sam van Nepala dočekao već više od 4.000 jutara – kaže Šaha.

Na „crnom” kontinentu gledao je sličnoj opasnosti u oči. Dok se šetao Kinšasom, glavnim gradom Konga, kidnapovali su ga lažni policajci, sa sve pištoljima i lisicama. „Zaplenili”su mu sve što je imao pri sebi i pustili ga. Najviše mu je bilo žao fotoaparata, ali je ponovo imao sreće u nesreći. Otkupio ga je sutradan od uličnih prodavaca, nakon što je spravu prepoznao na improvizovanoj tezgi.

– Sve što tražim jesu dva obroka dnevno i prenoćište, makar to bilo samo mesto za razapinjanje šatora. U svakom gradu ostanem najviše tri dana, uglavnom šetajući i fotografišući. Ipak, nisam tipični turista, ne volim klasične znamenitosti, ali ovde sam morao da vidim tvrđavu Kalemegdan i Hram svetog Save, to je monumentalno – priča Puškar.

Inače, na putu se oduševio toplinom, gostoljubivošću i predusretljivošću naroda Južne Amerike. Od gradova mu je za oko zapao Vankuver, zbog prirode koja ga okružuje – okeana i planina.

Svetski štampani mediji su o njegovoj misiji objavili više od 400 članaka, na 38 jezika. Govori samo nepalski i engleski, ali ipak čuva sve isečke iz novina do kojih dođe – u specijalnoj fascikli. Sledeća ekspedicija za koju se zagreva jeste uspon na Mont Everest, gde planira da ostavi 150 državnih zastavica, zbirku koju će kompletirati za koji dan. Posle toga, posvetiće se pisanju knjige o putovanjima.

Naš sagovornik je u Nepalu zvezda, kojom se najviše ponosi njegov dvanaestogodišnji sin. Rođen na obodima grada Dolaka, 133 kilometra od prestonice Katmandua, Šaha je sa svakim izlaskom sunca s divljenjem posmatrao obrise snežnih planina. Zato i dan-danas mnogo više voli prirodu od urbane gungule. Nepal, domovina Mont Everesta, sada je demokratska republika, ali Šaha, sa sjajem u očima i širokim osmehom, još prenosi svoju dirljivu poruku mira:

„Greje nas isto sunce, osvetljava isti mesec...Ceo svet je jedna ista kuća, a mi smo njeni žitelji. Neka caruje mir!”

Tereza Bojković

[objavljeno: 25/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.