Put do zdravog srca preko savremenih aparata

Izvor: RTS, 03.Mar.2015, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put do zdravog srca preko savremenih aparata

Dok se u razvijenim zemljama sveta sve manje oboleva od bolesti srca, u Srbiji je obrnuto. Za ranu dijagnostiku potrebni su i znanje i aparati. O tome se govorilo na Prvom kongresu metoda snimanja srca - na kojem je 25 svetskih stručnjaka održalo predavanja za 600 stručnjaka iz zemlje i regiona.
Na prvom kongresu kardiovaskularnih metoda vizualizacije, odnosno snimanja srca, među profesorima iz inostranstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio je i Džordž Saterlend – otac novih ultrazvučnih metoda kojima se preciznije mere funkcije srca.

"Možemo da koristimo snimanje kako bismo odredili vrstu intervencije ili terapije. Tako ne moramo da otvorimo grudni koš kako bi otkrili šta nije u redu. Možemo čak i da predvidimo nastanak bolesti, sprečimo njen razvoj i na taj način produžimo i unapredimo život", rekao je Saterlend.
Srpski lekari imaju znanja, ali, kako kažu, nedostaju im savremeni programi kojima se trodimenzionalno snima srce, brže uočavaju urođene srčane mane, određuje stanje srčanog mišića, da li je smanjen protok krvi kroz arterije.
"Ogroman broj aparata u Srbiji imaju ehomašine koje u sebi imaju softver ali do sada još nije bila implemetacija", kaže Jelena Stevović iz Radne grupa za kardiovaskularni imidžing i dodaje da su se takve metode šire klinički primenjivale u Evropi, ali ne i u Srbiji.
Ima klinika kojima nedostaju ne samo softveri, već i sami aparati. A tamo gde ih ima, godina proizvodnje kaže da im je odavno vreme za penziju.

"Zanavljanje opreme mora biti redovnije, u svetu postoje standardi u EU koliko jedan ultrazvučni aparat treba da traje. Kod nas traje dok se ne pokvari", kaže Ljiljana Jovović sa Instituta za kardovaskularne bolesti "Dedinje".
Savremene metode snimanja srca svakodnevno se koriste u Velikoj Britaniji. Skupe su, pa i tamo postoje liste čekanja za sve koji nisu hitni slučajevi. Ali se čeka najduže 12 nedelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.