Pustovanje vune i raspredanje znanja

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pustovanje vune i "raspredanje" znanja

Anka Škembarević je među prvima u Pančevu naučila staru veštinu pustovanja vune, dobila certifikat i registrovala zanatsku radnju. Svoje znanje rado prenosi i drugima, a pomoć zajednice dobro bi joj došla.
Pančevka Anka Škembarević zna zlatovez i tkanje, ali od ručnih radova najviše voli pustovanje vune. Kad je ostala bez posla, posvetila se izradi predmeta od vune, gde može da ispolji svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kreativnost i umetničke sklonosti.

"Možda zato što je to bilo nešto novo, baš neobično, a u stvari sa malo sapuna, vode i vune možete svašta da napravite", kaže Anka Škembarević.
Najčešće pravi odevne predmete, prsluke, kape, šalove, patike, ali i nakit, ukrase i suvenire. Sve to prodaje na raznim manifestacijama ili po preporuci:
Moji kupci su uglavnom žene, ljubitelji prirode, vune i svega prirodnog, unikatnog."
Anka drži radionice ženama koje žele da nauče pustovanje vune. Nedavno je završila jednu u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. To joj pomaže da finansijski održi posao.
"Od ovog posla baš ne može da se živi, ali ja plaćam troškove izrade, porez za zanatsku radnju. Donekle može da se profitira", ističe Škembarevićeva.
Anka nema dugoročne planove, osim da nastavi posao koji voli. Samo joj je želja da grad obezbedi prostor, gde žene koje se bave starim zanatima kao ona mogu da izlože i prodaju svoje radove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.