Izvor: B92, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puštena u rad Teslina fontana

Beograd -- Puštena u rad prva fontana urađena prema originalnom Teslinom patentu.

Prva fontana u svetu urađena prema originalnom Teslinom patentu iz 1913. godine svečano je puštena u rad večeras na uglu ulica Krunske i Prote Mateje povodom obeležavanja 115 godina od osnivanja Beogradskog vodovoda.

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi koju su u jubilarnoj 150. godini od rođenja Nikole Tesle pokrenuli JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i Muzej Nikole Tesle, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda puštena je u rad Teslina fontana.

Posle više od godinu dana rada na ovom projektu fontana je puštena 12. jula 2007. na sam dan osnivanja Beogradskog vodovoda.

Posle svečanog otvaranja fontane, u Muzeju Nikole Tesle je otvorena izložba posvećena ovom jedinstvenom i složenom projektu.

Izložena je i obimna arhivska građa o Teslinom radu na osvajanju potpuno novog tipa fontane i njegovoj saradnji sa Luisom K. Tifanijem, poznatim njujorškim umetnikom, vlasnikom Studija Tifani i tvorcem posebne tehnike izrade vitraža.

Autori izložbe "Teslina fontana" su Bratislav Stojiljković, Mladen Vujović i Zoran Jovanović Jus.

Ideja da se Teslina fontana postavi na tada praznom i neuređenom prostoru na uglu beogradskih ulica Proleterskih brigada (danas Krunske) i Prote Mateje, odmah do Muzeja Nikole Tesle, nije nova.

Prvi put, ova inicijativa potekla je upravo iz Muzeja Nikole Tesle još 1984. godine.

Kasnije su se ovoj ideji pridružiti i drugi brojni poštovaoci Nikole Tesle, sa predlogom da replike ove fontane nađu svoje mesto i ispred zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Beogradskog vodovoda, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla i na drugim reprezentativnim lokacijama u Beogradu.

Posle gotovo četvrt veka od prve inicijative i preko 90 godina od prvih Teslinih zamisli o kreiranju novih tipova fontana, ova ideja konačno doživljava svoju realizaciju 12. jula 2007. godine.

Na mestu koje je za to prvobitno i bilo zamišljeno, u neposrednoj blizini Teslinog muzeja, ostvarena je njegova davna zamisao prijavljena kao patent još 28. oktobra 1913. godine.

Zahvaljujući Teslinoj pumpi, konstruisanoj prema njegovom originalnom patentu, voda će početi da teče kroz, na ovaj način, prvi put u svetu realizovanu Teslinu fontanu.

Konačno ovaploćenje onoga što je svome delu njegov tvorac i namenio – da pruža "veličanstveni prizor, zanosan i podsticajan", sve poštovaoce Nikole Tesle trajno će podsećati na ovog velikog čoveka i grandiozni i univerzalni značaj njegovog dela u čitavoj istoriji čovečanstva.

Realizaciju svih vitalnih sklopova Tesline pumpe i fontane izveli su stručnjaci beogradske firme CPCCAD Professional Sys. na čelu sa dr Milanom Bojanovićem. Prostorno rešenje fontane izveo je arhitekta mr Janko Krstić.

Sama fontana suštinski simbolizuje potpunu Teslinu posvećenost pronalascima u mašinstvu, posle niza značajnih pronalazaka koje je realizovao u oblasti elektrotehnike i radija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.