„Puškice” u čarapi, kamera u naočarima

Izvor: Politika, 08.Maj.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Puškice” u čarapi, kamera u naočarima

Najčešći oblik varanja na ispitu je prepisivanje u toaletu. – Pravni fakultet već tri godine koristi „ometač bubica”

Do prijemnih ispita za upis na fakultete i u srednje škole ostalo je manje od dva meseca, a većina malih i velikih maturanata ubrzano „zagreva stolicu” ne bi li obnovili gradivo koje se proverava u borbi za knjižicu ili indeks. Ipak, određeni broj njih, do mesta na željenom fakultetu i srednjoj školi pokušaće da dođe uz pomoć nedozvoljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredstava, zbog čega se ovih dana oglasi pune ponudama o iznajmljivanju i kupovini „bubica”.

Dragiša Potić, šef Centra za izdavaštvo i informisanje beogradskog Pravnog fakulteta kaže da je ovaj fakultet među prvima kupio „ometač bubica” i da se za ove tri godine vidno smanjio broj onih koji do indeksa ili ocene pokušavaju da dođu uz pomoć nedozvoljenih sredstava.

– Uređaj je mali, poput pejdžera i nastavnik ga drži u džepu, ruci ili na katedri. Pred početak ispita profesor upozori studente da isključe mobilne telefone i da je uključen ometač – kaže Potić i dodaje da se uređaj koristi kako u vreme ispitnog roka, bilo na pisanoj ili usmenoj proveri znanja, tako i kada polažu budući brucoši.

Na pitanje šta se događa kada se otkrije prevara, on odgovara da se brucoš udaljava s prijemnog ispita i smatra se da ga nije polagao, dok se za studentske prekršaje formira Komisija koja ispituje slučaj i u zavisnosti od situacije određuje kaznu opomene ili zabrane polaganja ispita u određenom vremenskom roku.

– Nažalost i dalje ima mnogo oglasa za prodaju i iznajmljivanje „bubica” na banderama oko fakulteta, čak i na oglasnoj tabli, a državni organi ne reaguju, iako to nisu anonimne osobe – postoji broj mobilnog telefona. Ne možemo mi da izigravamo policajce – kaže Potić.

Stevan Đokić, privatni detektiv iz Beograda kaže da se bubice nabavljaju uglavnom preko oglasa, ali da se često studenti i njihovi roditelji obraćaju i njegovoj agenciji koja se ne bavi time, ali zbog posla mora da uvek bude u toku. On navodi da se uglavnom koriste tri osnovna pomagala za varanje na ispitima.

– „Bubice” su najbolje i trenutno se najviše koriste, a iznajmljivanje je do 30 evra po danu. Ukoliko na fakultetu postoji uređaj koji blokira signal „bubica” je neupotrebljiva, pa se koristi voki-toki. Obično pomagač sedi u kolima pored fakulteta pošto je domet ograničen na nekoliko kilometara – priča Đokić.

Voki-toki sa „bubicom” košta od 80 do 120, a bubica sa telefonom od 100 do 150 evra. Najskuplji je, ujedno i najnoviji uređaj – kamera sa audio-vizuelnim predajnikom smeštenim u naočarima.

– Ona košta od 300 do 350 evra i može da se ugradi i u sunčane i u naočare za vid. Kamera je prečnika oko milimetra i sve se vidi, ceo zadatak na primer – kaže Đokić.

A kako sve to izgleda u praksi priča nam apsolvent jednog društvenog fakulteta koji je do sada „bubice” koristio tri puta, u kako kaže, krajnjoj nuždi. Prosek mu je, inače, viši od devet.

– Prvi put sam dobio sedam, drugi osam, a treći put je nisam koristio jer se sve čulo, širio se zvuk učionicom. Ipak sam dobio devet – priča nam ovaj student koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Vladimir Stojanović, dugogodišnji profesor matematike, kaže da mu se tokom karijere dešavalo da uhvati studenata kako koristi nedozvoljena pomagala, ali da ga nikada nije udaljio sa ispita, jer smatra da je krivica profesora ukoliko se to dogodi.

– Profesor je dužan da obezbedi uslove da se to ne dogodi. Najčešći i prilično ružan način varanja na ispitima je odlazak u toalet i zato ja imam običaj da pred početak ispita kažem da neće biti izlazaka tokom provere znanja i da onaj ko to želi odmah ode u toalet – priča nam ovaj profesor Saobraćajnog fakulteta.

A kad je reč o prepisivanju u toaletu, najpre student sa rešenjima zatraži odlazak u toalet, a potom izlazi i njegov drug koji prepisuje ono što ne zna.

Dr Petar Jovanović, direktor Visoke škole za projektni menadžment kaže da je ovde za sada zabeležen jedan slučaj – uhvaćen je momak koji je umesto druga polagao ispit. Student je kažnjen šestomesečnom zabranom izlaska na ispite.

A da je varanje nešto s čime se počinje još u osnovnoj školi, potvrđuju i reči Miodraga Sokića, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, koji kaže da su njihove analize ranijih rezultata pokazale da od ukupnog broja učenika u Srbiji bar polovina đaka upiše željenu školu zahvaljujući prepisivanju i drugim nedozvoljenim radnjama.

Sandra Gucijan

objavljeno: 09.05.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Maturanti spremaju ispite i prevare

Izvor: Mondo, 09.Maj.2011, 12:41

Do prijemnih ispita za upis na fakultete i u srednje škole ostalo je manje od dva meseca, a pojedinci se za to spremaju i smišljajući prevare.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.