Izvor: Blic, 26.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušite, tako ćete pre ostariti

Pušite, tako ćete pre ostariti

BEOGRAD - Od toksina koji u ljudski organizam ulaze putem duvanskog dima, u njemu trajno ostaju 92-94 odsto, ostatak se izluči preko bubrega i kože, dok se kod žena najveći deo akumulira u dojkama, upozorava prim. dr Petar Borović i objašnjava da devojke koje su pre trudnoće bile pušači 12-15 godina, akumuliraju ogromnu količinu kacerogenih materija u dojkama, koji se izlučuju kroz mleko, kada počnu da doje svoje bebe. Analazom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mokraće kod novorođenčeta, koje je dojila majka dugogodišnji pušač, pronađeno je toliko otrovnih materija, kao kod pušača koji troši dve pakle cigareta dnevno!

- Od 17 žena koje ostare pre vremena, 16 su pušači, ističe naš sagovornik, uz opasku da nikotin trajno oštećuje krvne sudove, smanjuje dotok kiseonika, onemogućava regeneraciju kože, koja dobija žuto-pepeljastu boju i bore, ali i oštećuje glasne žice, pa je žene pušače teško identifikovati preko telefona, jer im, kako kaže, sa rastom pušačkog staža -'glas 'kliza' u muški bariton'.

Zdravstvenih posledica ima toliko da ih je teško i pobrojati, a koliko lečenje posledica dejstva duvanskog dima košta ovu naciju, teško da bi bilo ko sa sigurnošću mogao reći.

Da je među obolelima od malginih bolesti, posebno karcinoma pluća, najviše pušača, odavno je dokazano. Duvan je među 'najzaslužnijima' za srčane i tegobe sa krvnim sudovima, od kojih je najdramatičnije oštećenje periferne cirkulacije, koje može dovesti i do takozvane 'pušačke noge', problem sa kojim se sve češće sreću vaskularni hirurzi. - Dejstvo nikotina na vazokonstrikciju(grč, spazam) sitnih krvnih sudova nije moguće sprečiti, to dovodi do nedostatka kiseonika, poremećaja metabolzma, a kada to traje godinama, 'vrata' za gangrenu, amuptacije i invaliditet su 'otvorena', kaže za 'Blic' vaskularni hirurg dr Milena Jauković, uz napomenu da je - 'lekar dužan da pacijenta upozori na štetno dejstvo duvana'.

Ona podseća da se u svim razvijenim zemljama na svim frontovima vodi broba protiv pušenja - donose se zakoni o zabrani pušenja na javnim mestima i u firmama, u nekim preduzećima, na osnovu broja popušenih cigareta (jedna cigareta 8-10 minuta), obračunava se vreme otsustvovanja i odbija od plate, jer poslodavac smatra da niko ne može istovremeno i da radi i da konzumira cigarete.

- Pušenje zadire u oblast ljudskih sloboda i prava, čovek ima pravo sa sobom da radi šta hoće, ali nema pravo da škodi drugima, smatra dr Jauković, podsećajući da je nacionalni interes da imamo zdravu naciju, kao i da je država dužna da sistematski radi na tome.

U svetu, prema nekim procenama, puši 1,2 milijarde ljudi, a u našoj zemlji oko tri miliona, navodi on, ukazujući i na finansijsku dimenziju tog zdravstvenog problema U duvanu, ističe dr Borović, nije pronađena ni jedna jedina korisna materija. Nađeno je 4.000 otrovnih, od kojih su 43 kancerogene, mutagene, onkogene, a jedana od identifikovanih otrova je 200-250 puta jači od cijankalija!

Koliko tih otrova godišnje zaostaje u organizmu i šta se događa kada oni počnu da deluju? Z. D. M. Dnevno 22 tone opušaka

Nevesela duvanska statistika kaže da na beogradskim ulicama svakog dana završi šest tona opušaka, a u Srbiji - 22 tone!.

Mesečno se u našoj zemlji baci 670 tona opušaka, godišnje - preko 8.000 tona godišnje! Oni otrovi koji nisu nisu stigli do ljudskog organizma, zagađuju okolinu, ulaze u vodotokove, zemljište i dalje u biljke... Beograđani dnevno popuše 20 miliona cigareta i za to potroše 1,4 milion maraka. Pušači u Srbiji svakog dana u dim pretvore 73 miliona cigareta i za to daju 5,5 miliona maraka. Loša navika konzumiranja duvana u obliku cigareta, godišnje košta ovu naciju preko dve milijarde maraka!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.