Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac ponovo predsednik SNV

Milorad Pupovac ponovo je izabran za predsednika Srpskog narodnog vijeća (SNV), najvišeg organa srpske manjinske samouprave u Hrvatskoj, odlučili su danas u Zagrebu delegati na izbornoj skupštini održanoj posle Velike skupštine SNV.



Delegati SNV iz 19 županija su za zamenika predsednika izabrali su Sašu Miloševića, kao i po pet potpredsednika i članova nadzornog odbora.

Pre izbora, usvojene su izmene u stututu i poslovniku kojima se omogućava veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << operativnost.

Pupovac je, u obraćanju prisutnima, rekao da će ubuduće prioritet u radu SNV biti ostvarivanje stečenih prava, od konvalidacija radnog staža i penzija, privrednog razvoja povratničkih sredina, rešavanja statusa organa manjinske samouprave, obrazovanja na srpskom jeziku i ćirilici i upotreba srpskog jezika u jedinicama lokalne samouprave.

Rukovodstvo SNV će, takođe, i dalje podsticati povratak, raditi na elektrifikaciji povratničkih sela i preko stambenog zbrinjavanja uz mogućnost otkupa stana i rešavati pitanje bivših nosilaca stanarskih prava.

SNV je koordinacija veća srpske nacionalne manjine iz 19 županija koje daju delegate u skupštinu SNV.

Uz 19 županijskih, Srbi imaju i 62 gradska i 70 opštinskih VSNM kao organa manjinske samouprave.

Veća su izabrana na osnovu iustavnog zakona o nacionalnim manjinama od 2002, prvi izbori bili su 2003, a naredni, u kojima je izabrano i više veća jer je u mnogim sredinama prevladan strah, prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.