Izvor: Blic, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pune ruke za hitnu pomoć

Pune ruke za hitnu pomoć

BEOGRAD - U jesenjem periodu hronični bolesnici, posebno oni koji imaju čir na dvanaestopalačanom crevu ili želucu, reumatičari, astmatičari i hronični srčani bolesnici imaju zdravstvene tegobe češće nego u drugim vremenskim prilikama, kaže za 'Blic' dr Mikosav Merdović, načelnik smene u gradskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Naš sagovornik ukazuje da se posebno teško prilagođavaju starije osobe, čiji su adaptibilni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mehanizmi, kako kaže, 'potrošeni', ali i mala deca i novorođenčad, kod kojih ti mehanizmi nisu u dovoljnoj meri razvijeni. On, takođe, podseća da je jesen i sezona kapljičnih infekcija, što iscrpljuje organizam i umanjuje imunološke moći. Sve nabrojane okolnosti, uključujući i velike temperaturne razlike u toku dana donele su proteklih dana ekipama hitne pomoći češće intervencije, posebno, kako je rekao dr Merdović - 'na otvorenom'. Bilo je više onih kod kojih je došlo do gubitka svesti, dok su stajali u redovima u pošti i banci, na radnim i javnim mestima.

Takođe, proteklog vikenda zabeležen je povećan broj pacijenata koji su doživeli šlog. Svaki drugi poziv lekarima bio je zbog šloga. Na naše pitanje da li je to, možda, posledica prekomerne i nepravilne ishrane na slavama, koje su učestale ovih dana, dr Merdović podseća da su - 'slave uglavnom bile posne, pa tako hrana ne bi smela da bude razlog zdravstvenih tegoba, ukoliko smo se dosledno pridržavali običaja'.

Ako i pored redovne terapije dođe do promena i novih tegoba, naš sagovornik savetuje da se ne konsultuju komšije, prijatelji i rođaci, već da se za savet odmah obratimo lekaru.

- Kad se pokvari televizor ili auto, zove se majstor koji to zna da popravi, pa tako i u slučaju zdravstvenih tegoba, zovite lekara, terensku službu doma zdravlja, savetodavnu službu hitne pomoći, gde rade lekari, koji jedini znaju kako da vam tegobe olakšaju'.

Ovih dana 18 do 20 ekipa hitne pomoći, u toku 24 časa ima oko 250 intervencija na terenu, navodi dr Merdović, uz ocenu da je to uobičajeno za Beograd. - Teško je kada u kratkom vremenu, za pola sata, kao pre par dana, imamo pet 'gaženja', kada ima masovnih saobraćajki, pa još kada je to između 15 i 16 sati, kad se svi vraćaju sa posla, a saobraćajna gužva na vrhuncu, onda imamo ozbiljan problem da blagovremeno stignemo i pravovremeno intervenišemo, ističe dr Merdović. Z. D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.