Pune ordinacije pedijatara, od stomačnih tegoba do osipa

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pune ordinacije pedijatara, od stomačnih tegoba do osipa

Respiratorne infekcije, stomačne tegobe, crvenila na koži – razlozi su zbog kojih su ordinacije pedijatara ovih dana pune.
Vreme je ovih dana promenljivo – malo sunca pa malo kiše, temperatura oko 30 stepeni, pa nagli pad temperature zbog jakih ljuskova, grmljavine i vetrova. Sve to uticalo je da ordinacije u domovima zdravlja budu pune gotovo kao zimi. Mnogo posla imaju i lekari za odrasle i pedijatri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ove vremenske promene povećale su broj dece koja dolaze sa simptomima respiratornih infekcija. Ne zahtevaju antibiotike, samo praćenje. Više dece je dolazilo i zbog stomačnih tegoba – povraćanje, loša stolica", istakla je dr Biljana Aleksić iz Doma zdravlja Stari grad.
Ukazuje da je, kada su stomačne tegobe u pitanju, higijena ruku najvažnija.
"Često pranje ruku pre svakog obroka, nakon toaleta, često menjanje peškira. Važno je pojiti decu, ne dozvoliti da izgube tečnost. To su stomačni virusi koji su česti u letnjim mesecima, nije trovanje hranom", objasnila je dr Aleksić.
Deca dolaze kod lekara i zbog crvenila na koži.
"To može biti virusno ili alergijska reakcija na nešto što je dete pojelo a nije dovoljno oprano ili pak od izlaganja suncu", navela je dr Aleksić i istakla da svakako treba doći kod lekara kako bi se utvrdilo da li je alergijsko ili virusno.
Govoreći o malim boginjama, doktorka je istakla da se kontinuirano sprovodi akcija vakcinisanja dece, i da letnji meseci nisu razlog da se ne dođe na vakcinaciju.
U Srbiji vlada i groznica Zapadnog Nila. Ako vreme dozvoli, danas će u Beogradu biti organizovano zaprašivanje komaraca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Promenljivo vreme puni pedijatrijske ordinacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2018

Iako je leto odavno počelo, promenljivo vreme poslednjih dana i sedmica ne ostavlja utisak da smo duboko zagazili u njega. Smene oblaka, sunca, kiše, vetra, veće temperaturne razlike tokom dana i noći, uticale su na to da se čekaonice u domovima zdravlja, posebno onih na odeljenjima pedijatrije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.