Pukovnik Todorov komandant specijalaca

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukovnik Todorov komandant specijalaca

Do sada je vodio 63. padobransku brigadu koja postaje bataljon

Specijalna brigada Vojske Srbije zvanično će biti formirana 29. septembra u Pančevu, a njen prvi komandant biće pukovnik Ilija Todorov, dosadašnji komandant 63. padobranske brigade, nezvanično saznaje "Politika". Reč je o do sada najvećoj reformi vojnih specijalaca koji će prvi put biti objedinjeni u jednoj jedinici.

Pukovnik Ilija Todorov (44) na čelo 63. padobranske brigade došao je 1995. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao mlad oficir u činu kapetana prve klase. Ovu jedinicu vodio je kroz protivteroristička i ratna dejstva na Kosmetu 1998/99. godine. Instruktor je padobranstva i uživa ugled među vojnim specijalcima, što ga je uz iskustvo kvalifikovalo za funkciju komandanta Specijalne brigade. Ova jedinica, koja će biti stacionirana u Pančevu i Nišu, u miru će imati 1.000, a u ratu 1.300 pripadnika.

U njoj će se naći starešine i profesionalni vojnici 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade i dela Protivterorističkog odreda "Kobre", kao i pripadnici 82. pomorskog centra iz Kumbora koji su se opredelili za nastavak karijere u Srbiji. Sve zajedno reč je o nešto manje od hiljadu ljudi, budući da su pomenute brigade bile te veličine i snage samo na papiru.

Specijalna brigada u svom sastavu imaće izviđačko-diverzantski, protivteroristički i padobranski bataljon. Bataljoni će nastaviti tradiciju postojećih specijalnih jedinica i to njihovom numeracijom, ali i preuzimanjem brige o spomen-sobama i tradicionalnim manifestacijama. Tako će u sastavu Specijalne brigade postojati 63. padobranski bataljon i 72. izviđačko-diverzantski bataljon. Tradiciju "Kobri" nastaviće bataljon za obezbeđenje koji će biti u sastavu Gardijske brigade, dok će ostali specijalci iz ove jedinice biti u sastavu protivterorističkog bataljona Specijalne brigade.

M. Galović

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.