Ptice iz Sibira zimuju u Sremu

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptice iz Sibira zimuju u Sremu

Ove migracije ptica nisu uobičajene, čini se da su one posledica globalnog zagrevanja

Sremska Mitrovica – Jata ptica iz Sibira i Skandinavije doletela su na Savu i u Sremsku Mitrovicu i tu se zadržala. Nije nikakva retkost da na Savi vidite jata kormorana, arktičke gnjurce i rečne galebove, a u gradskom parku i po naseljima su se rasporedile severne zebe, zimovke, kraljići, dugorepe senice, detlići, krstokljuni, severne jurčinice...

Sremska Mitrovica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postaje zimovnik za ptice sa dalekog severa, a ornitolog Mihajlo Stanković kaže da se očekuje dolazak rečnih galebova i gnjuraca, koji beže od niskih temperatura, a ovdašnja temperatura od minus deset do petnaest i temperatura savske vode oko osam stepeni taman su idealne za život ovih ptica i one će ovde, u Sremu, ostati do proleća, a onda natrag put Sibira i Skandinavije.

– Ove migracije ptica nisu uobičajene, čini se da su one posledica globalnog zagrevanja. Ptice se u decembru sele iz arktičkih predela na jug u centralnu Evropu. Pre godinu-dve počele su da dolaze na Balkan. Ali od kada se na severu Evrope temperatura spušta i na minus 60 stepeni, ptice u jatima, ili pojedinačno doleću na Savu, u Sremsku Mitrovicu. Ja očekujem dolazak novih jata, posebno rečnih galebova i gnjuraca. Kormorani su ovde došli još u novembru i ostaće na Savi sve do marta – priča Mihajlo Stanković.

Ribolovci kažu da im kormorani, arktički gnjurci i rečni galebovi izloviše ribu na Savi, i to baš na gradskom keju, na mestima gde oni i po najvećoj zimi izlaze na pecanje. Što se tiče ptica u gradskim parkovima i naseljima, one nikome ne smetaju, a sve je više onih koji ih hrane mrvicama hleba.

Jedini koji u Sremskoj Mitrovici vodi brigu o ovim pticama je biolog-ornitolog Mihajlo Stanković. Ovih dana on obilazi obalu Save, prebrojava i snima ptice pristigle na reku, šeta parkovima, prebrojava i slika prelepe primerke severnih zeba i zimovki. Radi to i iz hobija, ali i kao saradnik nekoliko naučnih institucija.

– Pratimo njihovo kretanje, njihov boravak, a znam, čim ojuži u njihovim domovinama, one će ponovo na put. Znam, iz iskustva, jer ovo nije prvi put da se ptice iz severnih krajeva ovde zadržavaju do proleća, da će ih doći još i da će, čim ojuži, krenuti na dug put na sever, u svoja stalna staništa – kaže za „Politiku" Mihajlo Stanković.

J. Slatinac

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.