Izvor: B92, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptica-robot za reciklažu

Beograd -- Prvi robot za reciklažu, odnosno sakupljanje i odlaganje đubreta, u obliku četvoroglave ptice, predstavljen je na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Osim što sakuplja i odlaže đubre, ta ptica svakome ko brine o ekologiji zauzvrat izbaci priznanicu, uz koju je kasnije omogućen popust za kupovinu karata za kulturne i sportske manifestacije.

Ukoliko se nađete u krugu od četiri metra od robota ptice, ona će vas ljubazno upitati da li imate materijal koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi mogao da se reciklira. Onda otvara kljun i, kada ubacite konzervu ili kesu, robot se zahvali i izbaci kupon.

Ovaj projekat je umetnički izraz, ali je primenjen kako bi oplemenio glavni grad i unapredio ekologiju u njemu. Kako bi bio ostvaren, nije bilo dovoljno samo ga osmisliti.

"U komunikaciji sa drugim disciplinama, kao što su nauka, tehnologija, saradnja Mašinskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, sve su to genijalni ljudi, pa ovde imamo spoj disciplina u jednom projektu", kazala je autorka projekta Biljana Vicković.

Ona je navela da je ceo radni proces trajao više od osam meseci.

U martu sledeće godine ptica-robot iz hola Mašinskog fakulteta biće prebačena u Studentski park, kako bi prolaznici mogli da je koriste.

"Osim što ćemo ulepšati grad, mi ćemo ga učiniti i dobrim mestom da se štiti životna sredina", kazao je Goran Trivan, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

"Projekat je veoma interesantan, mislim da su oni to veoma dobro uradili, ostaje da se tehnički malo uhoda, moguće je da će u hodu morati neke stvari da se dorade", rekao je Trivan.

On veruje da će veliki broj ljudi podržati ovu akciju i da će koristiti predstavljeni uređaj. "Što se tiče vandalizma, nećemo moći to da sprečimo, osim ovom vrstom kampanje koju vodimo", rekao je Trivan.

Slogan akcije, u čijem je sastavu i postavka ptice za reciklažu, glasi: "Naša okolina može da bude bašta, a ako je zapustimo, postaje deponija".

Akciju su, osim Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, podržali Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo kulture. Najavljeno je da bi se slične skulpture uskoro mogle naći i na nekom trgu u opštini Vračar, kao i u Obrenovcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.