Izvor: B92, 09.Dec.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihološki problemi zbog krize

Beograd -- Finansijska kriza izaziva psihičke probleme, pa čak i samoubilački nagon kod ljudi koji se bore sa siromaštvom, upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Međutim, sociolozi i psiholozi smatraju da stvaranje panike može samo da oteža predstojeće mesece. Pored vlada, kompanija i industrije, sa globalnom krizom pokušavaju da se izbore i pojedinci, i to menjajući neke od svojih navika.

Tako je u Rusiji smanjena potrošnja votke, dok je, prema navodima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rumunskih medija, u toj zemlji povećano konzumiranje alkohola.

Jedno američko istraživanje pokazuje da bogati biznismeni planiraju da smanje izdatke za svoje ljubavnice.

Kako će kriza uticati na građane Srbije pokazaće naredni meseci, s obzirom na to da će se ona u Srbiji znatnije osetiti sledeće godine.

Stresne situacije najviše pogađaju siromašne, stare i osobe sa posebnim potrebama, ali i usamljenike, koji nemaju dobre kontakte sa drugim ljudima, kaže klinički psiholog Jelena Vlajković.

Ona podseća da je za prevazilaženje krize veoma važna podrška porodice i prijatelja.

"Država bi trebalo da promoviše solidarnost, kao jedan oblik ponašanja uopšte, a naročito u teškim vremenima. Ono što pojedinac može da uradi, to je da pokuša da prvo sam sa sobom, a potom sa svojim najbližima, da napravi listu prioriteta i koraka 'šta ako..’”, navodi Vlajkovićeva.

"Šta ako otac ostane bez posla, šta ako ne možemo više da školujemo dete na privatnom univerzitetu, šta ako ne možemo više da plaćamo rate za kredit koji smo podigli za stan" Odgovori na pitanja 'šta ako’ pripremaju nas da reagujemo na adekvatan način, ako dođe do takvih situacija”, objašnjava ona.

Sociolog Ratko Božović upozorava da bi takva sitacija mogla da pogoduje vladajućoj eliti, koja bi krizu mogla da iskoristi kao opravdanje za svoje neuspehe.

"To što smo mi sporo izmicali teskobama tranzicije, ili promene starog sistema, što smo ostali negde na pola puta, i što smo ostali bez dovoljne perspektive, što nismo odgovorili zahtevima Evrope i sveta, to će biti zaboravljeno pred činjenicom da je u toku svetska kriza”, kaže on.

"Mislim da se nameće logika straha, i to vrlo namerno, jer je to razlog za apatiju građana, a ja bih rekao – alibi za rđavu vladavinu”, smatra Božović.

Na prelasku iz starog sistema u novi za nas bi najgore bilo ako bismo se odrekli životnog stila na koji smo tek počeli da se navikavamo, podseća Božović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.