Psi lutalice udomljeni u EU

Izvor: B92, Beta, 17.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi lutalice udomljeni u EU

Loznica -- Društvo za zaštitu životinja Atin iz Beča obezbedilo je dom za 25 pasa lutalica iz Loznice, a spremno je da godišnje u zemljama EU udomi 100 pasa iz tog grada.

U Društvu za zaštitu životinja "Lunja" agenciji Beta je rečeno da su predstavnici društva iz Beča 3. januara u Austriju prebacili prvu grupu od 15 pasa, a da će u narednih mesec dana udomiti još deset životinja smeštenih u lozničkom azilu za napuštene pse.

"Prvi izveštaji i fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Beča pokazuju da su psi iz Loznice našli dom kod istinskih ljubitelja životinja. Naši bečki prijatelji posebno su osetljivi na bolesne životinje, pa među udomljenim psima su i tri koja ne vide na jedno oko", kazala je izvršna menadžerka "Lunje" Danijela Vujanić-Tadić.

Psi su odabrani prema fotografijama objavljenim na internetu, preko kojeg je jesenas uspostavljena saradnja dva društva.

Predstavnici Društva za zaštitu životinja iz Beča poklonili su svojim kolegama u Loznici kombi pun opreme i pribora za azil, kao i hranu i lekove za pse u azilu.

"Izrazili su spremnost da pored udomljavanja 100 pasa godišnje u zemljama EU, pomognu dogradnju azila i njegovo opremanje po svetskim standardima", navela je Danijela Vujanić-Tadić.

Gradska uprava u Loznici u januaru prošle godine na lokaciji Jarcan otvorila je azil za napuštene pse, kapaciteta 200 mesta.

Prema poslednjim podacima iz decembra, u njemu je bilo smešteno 150 pasa. Azil funkcioniše u okviru Javnog komunalnog preduzeća "Naš dom", a za njegovu izgradnju i održavanje lokalna vlast je prošle godine izdvojila 2,7 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.