Prvo lansiranje satelita u svemir sa teritorije Crne Gore: Mladi tročlani tim iz ove države priča o svojim planovima

Izvor: TangoSix.rs, 18.Maj.2022, 03:16

Prvo lansiranje satelita u svemir sa teritorije Crne Gore: Mladi tročlani tim iz ove države priča o svojim planovima

Crna Gora uskoro će lansirati dva satelita u svemir prvi put u istoriji ove države zahvaljujući viziji troje mladih ljudi iz organizacije Montenegro Space Research koji su specijalno za Tango Six ispričali svoj plan. Kako su kazali za naš portal, ideja je da uskoro put svemira pošalju svoj Cubesat i mnogo kompleksniji satelit nazvan Luča. Ovim, pored tima iz Srbije o kojem je Tango Six već pisao, region dobija još jedan „svemirski startap“. Uz podsećanje da oba tima i >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dalje treba da nadvise Tango Six kao najviše pozicionirani brend sa ovih prostora u svemiru.
Kako za Tango Six priča Nina Drakulić, vođa tima, ideja je da se prvo lansira Cubesat dimenzija 10 x 10 x 10 centimetara koji će biti podignut pomoću meteorološkog balona na visinu od 15 do 20 kilometara. Kocka će, kako kažu, u sebi sadrži kameru i senzore. Drugi projekat biće komplikovaniji i nazvan je Luča. On se sastoji od dve faze: prva faza je podizanje rakete uz pomoć meteoroloških balona do ivice svemira. Druga faza je lansiranje same rakete sa visine od 45 do 50 kilometara i ta raketa ulazi u svemir, odnosno preći će visinu preko 100 kilometara. U raketi će se nalaziti senzori za radijaciju i temperaturu kao i video kamera i drugi senzori.
– Naziv Luča, odnosno sama riječ znači foton-svjetlost, najbolji đaci po završetku srednje škole dobijaju luču kao priznanje za izvanredno postignut uspjeh tokom sve četiri godine školovanja. Tu je i Njegoševo djelo Luča Mikrokozma. Nama najbitniji senzori u Luči su senzori za UV zračenje i X zraci. Cilj je da se testira komunikacija. Luča predstavlja revolucionarni način podizanja tereta do ivice svemira.
„- Svo troje smo ambiciozne osobe i vizinari, zbog čega smo se prvenstveno i ohrabrili da zakoračimo u projekat koji nije svima blizak sferama vezanim za naše obrazovanje.“ / Foto: Nina Drakulić Lansiranje Cubesata je prvo lansiranje satelita u istoriji Crne Gore. Iako spada u kategoriju nanosatelita, Cubesat će prikupiti podatke iz atmosfere koje do sada nismo imali prilike da prikupimo i analiziramo. Takođe, to će biti ujedno i probni projekat za lansiranje Luče. Cubesat i Luča su za sada naši apsolutni prioriteti i želimo da ta dva projekta prođu sa najboljim mogućim ishodom. Nakon Luče, ulazimo u projekat koji će trajati nekoliko godina ali će biti revolucionaran i predstavljaće prekretnicu u Evropskoj svemirskoj industriji. – najavljuje Drakulić.
Pored Nine u timu su i osnivači Nikola Perović i Filip Jovićević. Nikola je hardver i softver inženjer i glavni je inženjer tima (Chief Engineer), Nina je inženjer telekomunikacija i CTO (Chief Technology Officer), dok Filip sa druge strane dolazi iz sveta biznisa i ekonomije i njegova pozicija u firmi je COO (Chief Operatin Officer). Nikola i Nina sa ekipom inženjera vode tehnički deo, dok Filip razvija biznis strategiju i zadužen je za operativne taskove.
– Naš fokus je usmjeren ka nauci i istraživanju, te nastojimo da popravimo cjelokupnu sliku u Crnoj Gori kada je ta sfera u pitanju. Za lansiranje satelita Luča, Ministarstvo odbrane Crne Gore biće uključeno u proces i to će vjerovatno otvoriti vrata određene saradnje između naše organizacije i ministarstva. Spremni smo na svaki doprinos sa naše strane koji bi poboljšao kvalitet života građana, koji bi detektovao požare (uz pomoć satelita ili dronova), identifikovao prestupnike i slično. Međutim, želimo da naglasimo da će naše rakete sadržati isključivo satelite u sebi, nikako eksplozive, i putanja naših raketa će uvijek biti usmjerena ka svemiru. – naglašava Nina.
Prvi objekti koji će uskoro biti lansirani u svemir unutar granica Crne Gore / Foto: Nina Drakulić Za Tango Six kaže i da su kao tim imali inicijalni sastanak sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore. Što se tiče projekta Cubesat, za taj projekat je dovoljna samo njihova dozvola. Međutim za projekat Luča potrebno je da bude uključeno i Ministarstvo odbrane, kao i ostale državne institucije, kao i ESA (Evropska svemirska agencija).
– Do ovog trenutka nismo imali prilike da razgovaramo sa organizacijama koje se bave svemirom u Srbiji. Ostvarili smo inicijalni kontakt sa robotičkim timom Mašinskog fakulteta u Beogradu i nadamo se da bi moglo doći do neke vrste saradnje. Mi nastojimo da inspirišemo i motivišemo naučnike iz susjednih zemalja da započnu projekte slične našem, i smatramo da bismo mogli da razvijemo saradnju i kreiramo određenu vrstu platforme na kojoj bismo zajedno razvijali projekte. – završava opis ovog ambicioznog procesa Nina Drakulić.
The post Prvo lansiranje satelita u svemir sa teritorije Crne Gore: Mladi tročlani tim iz ove države priča o svojim planovima appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.