Prvi strani korisnik borbenog helikoptera Ka-52 je Egipat

Izvor: TangoSix.rs, 14.Jun.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi strani korisnik borbenog helikoptera Ka-52 je Egipat

Još jedan vazduhoplov ruske proizvodnje dobio je svog prvog stranog korisnika.
Na fabričkom helidromu kompanije “Progres“ iz Arsenijeva primećeni su borbeni helikopteri Kamov Ka-52 “Aligator“ sa oznakama vazduhoplovnih snaga Egipta. Prva isporuka se očekuje krajem leta a egipatski piloti su već započeli obuku. Zanimljivo je da se Egipat odlučio za nabavku Ka-52 iako je već poseduje oko 45 američkih AH-64A i D “Apache“.
Vojno-tehnička saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Rusije i Egipta je poslednjih godina značajno porasla a zvanične informacije o tome su bile dosta šture što je doprinelo da se mediji, usled nedostatka pravih podataka, pozivaju na nezvanične i neimenovane izvore kao i da se bave spekulacijama. I pored toga javnost je pre svega preko fotografija i informacija koje su ipak “iscurele“, saznala da je Egipat od Rusije nabavio i višenamenske borbene avione MiG-29M i M2 kao i raketne sisteme PVO S-300VM.
Prva zvanična potvrda da su dve zemlje potpisale ugovor za borbene helikoptere Ka-52 stigla je početkom 2016. kada je saopšteno da je ugovor za 46 primeraka potpisan 2015. godine. Dugo se smatralo da je Egipat potpisao ugovor za mornaričku verziju Ka-52K “Katran“, pošto je prethodno avgusta 2015. od Francuske za 950 miliona dolara kupio dva nosača helikoptera klase “Mistral“ koje je Francuska odbila da isporuči Rusiji.
Ipak pored klasičnih Ka-52, Egipat će uskoro potpisati ugovor i za mornaričku verziju, svi detalji su već dogovoreni i parafiranje dokumenta će biti samo formalnost. Rusija je za svoje oružane snage planirala da nabavi 32 Ka-52K koji su trebali da baziraju na nosačima helikoptera Mistral ali je zbog raskida ugovora za francuske brodove nabavka odnosno narudžbina ovih helikoptera odložena za 2019. godinu. U međuvremenu je pre oko mesec dana saopšteno da je prva faza ispitivanja Ka-52K završena, ovaj helikopter je čak isproban i u Siriji a u ruskim medijima je objavljeno da je trenutno aktivno pet Ka-52K.
Ka-52 ’’Aligator’’ predstavlja dalji razvoj dobro poznatog helikoptera Ka-50 ’’Crna ajkula’’. Za razliku od prethodnika koji je bio jednosed, Ka-52 je dvosed sa rasporedom sedišta jedno pored drugog. Prvobitno je planirano da u naoružanje bude uveden Ka-50 kao osnovni borbeni helikopter dok bi Ka-52 bio proizvođen u mnogo manjem obimu i predstavljao bi komandni helikopter grupi od 4 Ka-50. Usled dugog razvoja (prvi let izveden još 1982), ekonomskih i drugih poteškoća Ka-50 u naoružanje je ušlo  samo 10 primeraka.
Ka-52 je nasledio gotovo 85% delova sa Ka-50 a oba helikoptera su karakteristični i jedinstveni u svetu zbog svog koaksijalnog rotora (kontrarotirajući glavni rotori jedan iznad drugog) i izbacivih sedišta tipa K-37-800M. Prototip Ka-52, nastao preradom jednoseda Ka-50, prvi let je izvršio 25. juna 1997. Obrazac za proizvodnju je poleteo jula 2008. a iste godine počela je i serijska proizvodnja. Naručeno je 140 helikoptera Ka-52 za rusku armijsku avijaciju, prvi Ka-52 uveden je u naoružanje decembra 2010. a do danas su isporučena 104 helikoptera. Ove godine u jedinice bi trebalo da stigne još 14 Ka-52 a isporuka će se završiti do 2020.
Helikopteri Ka-52 namenjeni Egiptu imaju nešto drugačiju elektronsku opremu od ruskih primeraka. Prethodnih godina primećeno je da se na jednom Ka-52 ispituje optoelektronski nišanski sistem OES-52 koji je razvijan u saradnji sa francuskom firmom Sagem a kao deo napora da se ovaj helikopter ponudi stranom tržištu.

The post Prvi strani korisnik borbenog helikoptera Ka-52 je Egipat appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.