Prvi spomenik šljivi u Srbiji

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi spomenik šljivi u Srbiji

Blace – Danas se u Blacu, maloj varoši između Jastrepca i Kopaonika, zvanično otvara, deseta privredno-kulturna manifestacija „Dani šljive”. Ona je, u stvari, počela još u ponedeljak nizom događanja, koja su oživela ovaj daleki kraj na jugu Srbije.

Najzanimljivije je, svakako, bilo podizanje spomenika šljivi. U ovdašnjim selima nema domaćina koji nema šljivik bar na desetak ari, zasađeno je više od dva miliona stabala ove blagorodne voćke. Od nje Blačani peku dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rakiju, na tradicionalan način spremaju pekmez, slatko, sok, suše je, ali i izvoze. Ovde s ponosom ističu da je celokupan višak ovogodišnjeg roda već prodat, uglavnom stranim kupcima. Šljiva je za ovaj kraj simbol blagostanja. Zato su i rešili da joj u centru grada podignu spomenik.

Dragan Drobnjak, akademski vajar iz Prokuplja, kazao je za naš list da je izradio mnoge jedinstvene skulpture, kao što je spomenik Justiciji, boginji pravde postavljen pred sudom u Prokuplju, prvi dizajn stakla u Jugoslaviji, staklene lutke za predstave Lutkarskog pozorišta u Nišu. Ali, s posebnim je zadovoljstvom, kaže, prihvatio da ponudu da uradi spomenik šljivi.

„Dani šljive“ u Blacu imaju bogat program: poznati stručnjaci za voćarstvo, profesori univerziteta i privrednici drže ovde predavanja o modernom gajenju voća i mogućnostima plasmana na tržištu. Tu su eksperti iz Evropske unije koji podstiču razvoj juga Srbije. Sutra i prekosutra održaće se sajamska prezentacija proizvoda od šljiva na štandovima u centru grada, uz defile učesnika šljivijade, dečju igraonicu, trubače i, naravno, vola na ražnju.

U zabavnom delu programa učestvovaće poznati estradni umetnici, grupe i bendovi, a među njima i nacionalni ansambl „Kolo“. Za nedelju uveče predviđena je dodela nagrada za proizvođače najbolje rakije, najuređeniji šljivik i za najboljeg mladog poljoprivrednika.

D. Borisavljević

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.