Izvor: Blic, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi simptom crvenilo oko mesta ujeda

Prvi simptom crvenilo oko mesta ujeda Doktor Nada Pavlović za 'Blic'

BEOGRAD - Tokom maja i juna uvek registrujemo najviše slučajeva uboda krpelja, ne samo zbog toga što su u ovom periodu krpelji najaktivniji, već i zato što ljudi tada najviše borave u prirodi - kaže za 'Blic' dr Nada Pavlović iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu povodom sve učestalijih vesti iz Beograda i posebno iz unutrašnjosti Srbije o nevoljama građana zbog ujeda krpelja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lajmske bolesti koju prouzrokuje.

Dr Pavlović ističe da tokom ovog perioda treba naročito obratiti pažnju i obavezno nakon boravka u prirodi detaljno pregledati telo i odeću.

- Posebno obratiti pažnju na mesta kao što su kosmati deo glave i leđa, odnosno na ona mesta koja sami ne možete da pregledate. Potražite nečiju pomoć - ističe doktorka Pavlović. Ona naglašava da je bitno što pre ukloniti krpelja.

- Krpelja treba skinuti što pre bez čupanja, gnječenja, ili kidanja i to isključivo sterilnom pincetom hvatanjem za rilicu, što bliže koži. Pre vađenja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva kao što su alkohol ili benzin. To ne sme da se radi. Ukoliko ne uspete da odstranite krpelja ili rilica ostane u koži obavezno se obratite lekaru - naglašava doktorka Pavlović.

Ona preporučuje građanima da se nakon ujeda krpelja obrate savetovalištu za lajmsku bolest koji se nalazi u Gradskom zavodu za zaštiti zdravlja gde se može dobiti savet, ili biti pod nadzorom stručnjaka ukoliko se ustanovi da je krpelj zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest.

Lajmska bolest je bakterijska sistemska zaraza koja napada ceo organizam, a posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Ova bolest se prenosi na čoveka isključivo ubodom zaraženog krpelja. - Nisu svi krpelji zaraženi bakterijom koja izaziva lajmsku bolest. U Beogradu je zaraženih krpelja oko 30 odsto. Najvažnije je prepoznati prve simptome bolesti, a to je najčešće crvenilo oko mesta uboda koje se širi. Može se javiti i povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Ako se u ovoj početnoj fazi ne pristupi lečenju, posle šest do osam nedelja, može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova ili srčanog mišića. Ukoliko se ne otkrije na vreme lajmska bolest može da ostavi trajne posledice po zdravlje, invalidnost i smanjenje radne sposobnosti - upozorava doktor Nada Pavlović.

Prema njenim rečima, tokom ove godine dijagnostikovano je u Beogradu 70 slučajeva lajmske bolesti, ali ona ističe da je reč i o ubodima koji su se dogodili i prošle i ove godine.

- Od marta meseca ove godine, kada, u stvari, počinje sezona aktivnosti krpelja, u savetovalištu smo registrovali 11 lica obolelih od lajmske bolesti - ističe dr Pavlović. T. A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.