Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi muftija na jugu Srbije

Preševo -- Odbori Islamske zajednice Kosova u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izabrali su Mumina Tahirija za prvog muftiju Preševske doline.

Sekretar novoosnovanog preševskog muftiluka Sevder Bajrami je agenciji Beta kazao da je taj sastanak održan 22. maja uveče u Bujanovcu i da je Tahiri izabran jednoglasno. Mumin Tahiri je do sada bio predsednik odbora Islamske zajednice Kosova u Preševu.

Albanska islamska zajednica sa juga Srbije prihvatila je da formira poseban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preševski muftiluk na objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Srbiji, koji je održan 27. marta u Novom Pazaru.

Do sada je ta zajednica bila pod upravom Islamske zajednice Kosova.

Mumin Tahiri će kao prvi muftija Preševske doline imati mandat do prvih zvaničnih izbora, koji će se održati najkasnije za godinu dana.

"Iako je bilo predviđeno da prvog muftiju Preševske doline imenuje glavni muftija Islamske zajednice Kosova iz Prištine, niko sa Kosova čak nije ni prisustvovao sastanku, tako da smo muftiju izabrali samostalno, i ispunili smo našu obavezu prema Islamskoj zajednici u Srbiji", izjavio je Sevder Bajrami za agenciju Beta.

Na Saboru u Novom Pazaru sandžački muftija Muamer Zukorlić izabran je za glavnog muftiju i on će tu dužnost obavljati u narednoj godini, do izbora na svim nivoima.

Tada je odlučeno da će novoformiranu Islamsku zajednicu činiti sandžačko, preševsko, beogradsko i novosadsko muftijstvo, a njeno sedište biće u Novom Pazaru.

Prema Ustavu Islamske zajednice, jedno potpredsedničko mesto rezervisano je za predstavnika Islamske zajednice u Beogradu, čiji funkcioneri nisu prisustvovali Saboru.

Naime, na Drugom saboru Islamske zajednice u februaru ove godine za vršioca dužnosti reis-ul-uleme Rijaseta Islamske zajednice Srbije imenovan je beogradski muftija Hamdija Jusufspahić, čime je praktično proglašena organizaciona nezavisnost Islamske zajednice Srbije od Sarajeva. Međutim, Islamska zajednica Sandžaka, pozivajući se na tradiciju, i dalje priznaje vrhovnu vlast sarajevskog uleme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.