Izvor: Blic, 11.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi internet park u Srbiji

Besplatno priključiti sopstveni računar ili mobilni telefon na Internet, proveriti mejl ili surfovati satima, moguće je od juče u Studenskom parku zahvaljući priključcima koje je na više lokacija postavio „Telenor". Beograd je time postao prvi grad u regionu, koji se pridružio savremenim svetskim trendovima korišćenja Interneta na otvorenom.



- Koncept Internet parkova postoji već dugo u mnogim svetskim metropolama, Parizu i Londonu, recimo, a nekima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je verovatno poznat i onaj u Central parku u Njujorku. Drago nam je da i Beograđanima možemo da omogućimo da izađu u park, sednu na klupu ili ispod drveta na travu, i u opuštenoj atmosferi rade svoj posao - objašnjava Goran Stupar, medija koordinator „Telenora".

Povezivanje prenosnih računara, PDA uređaja i mobilnih telefona novije generacije na Internet moguće je na dva načina: bežično (ukoliko uređaj podržava „vajrles") ili putem USB modema, jer je Stidentski park dobio „vajrles" Telenor konekt uređaj i tri klupe na koje su postavljeni USB modemi. Način povezivanja je veoma jednostavan, a u parku su postavljene i table na kojima su objašnjeni osnovni koraci. Brzina protoka je oko 1,8 megabajta u sekundi, što je „Telenor" obezbedio preko svoje 3G mreže mobine telefonije. Svi posetioci parka će u naredna tri meseca, koliko traje promotivni period, moći da isprobaju prednosti ovakvog načina povezivanja na Internet mrežu uživajući u radu na otvorenom prostoru, poručuju predstavnici „Telenora", a u toku sledeće nedelje slični Internet parkovi biće otvoreni i u Nišu i Novom Sadu.

Uskoro širom Srbije

„Telenor" Internet se za sada može koristiti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a u narednom periodu će signal za pristup mreži biti omogućen i u drugim mestima širom Srbije. Da biste koristili „Telenor" Internet od sopstvene kuće potreban vam je uređaj za povezivanje na Internet: USB modem za laptop i desktop računare, PCMCI kartica za laptop računare sa PCMCI slotom, EXPRESS kartica za laptop računare sa EXPRESS slotom, ili „Telenor konekt".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.