Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 06:04

Prvi dan Ramazanskog bajrama, počinju dani veselja

Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja.
Molitvom odmah nakon svitanja, muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu.

Vernici se raduju jer su ispostili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.
I u Novom Pazaru praznik je počeo jutarnjom molitvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bajram-namazom u svim džamijama, jutros u 5.53, ali se ovo vreme menja u zavisnosti od doba godine. Po pravilu počinje 45 minuta nakon izlaska sunca.
Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.
Običaji na Bajram Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.
Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.
Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje nakon molitve, a nakon odlaska u džamiju vernici obilaze grobove predaka i pomole se.
Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.
Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza.
Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa taj običaj redukovan.
Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik, učinite to na tradicionalan način: "Bajram šerif mubarek olsun".
Kako se Ramazanski bajram proslavlja u svetu U pokušaju da suzbije infekcije, Indonezija je, recimo, uvela unutrašnju zabranu putovanja u vreme praznika. Milioni vernika morali su da odustanu od tradicionalnih poseta porodicama.
S druge strane, u Bangladešu, velike gužve na ramazanskim pijacama kako bi se nabavilo sve potrebno za bajramsko veselje – nova odeća i hrana, pokloni za decu. Bezmalo svi kupci imali su maske. Ko nije, maske je dobijao od obezbeđenja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počeli su DANI VESELJA: Prvi je dan Ramazanskog bajrama, a ovo su običaji koje treba ispoštovati

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021

Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja...Molitvom odmah nakon svitanja, muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika u islamu...Vernici se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.