Prvi čovek „Đerdapa“ nezakonito postavljen

Izvor: Blic, 16.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi čovek „Đerdapa“ nezakonito postavljen

Goran Knežević, direktor Privrednog društva „Đerdap" u Kladovu, koje proizvodi i do četvrtinu električne energije u Srbiji, na ovu funkciju postavljen je nezakonitom odlukom Upravnog odbora JP „Eelektroprivreda Srbije" donetom februara 2008. godine, presudio je Prvi opštinski sud u Beogradu.

Međutim, presuda kojom se poništava ova nezakonita odluka Upravnog odbora EPS-a i stavljaju van snage sve odluke koje je nezakoniti direktor od stupanja na funkciju doneo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već dva meseca stoji u fioci suda. Odluke koje Knežević donosi se tako gomilaju, a najznačajnija se čak dovodi u pitanje. Reč je ugovoru od vitalnog značaja za Hidroelektranu „Đerdap I", revitalizaciji agregata, vredan oko 168 miliona dolara, koji je Knežević potpisao posle iziricanja presude, tačnije 19. marta ove godine, sa ruskom firmom „Silovije mašini". Procena je da je nezakonitim odlukama tadašnjeg saziva Upravnog odbora EPS-a, preduzeću i državi napravljena materijalna šteta od milijardu dinara.

Poštujući stranački dogovor, a ne struku, Upravni odbor Elektroprivrede Srbije je 28. februara 2008. godine na funkciju direktora Privrednog društva „Đerdap" (obuhvata dve đerdapske elektrane, kao i elektrane u Pirotu i na Vlasini), sa oko 1.000 zaposlenih, postavio diplomiranog ekonomistu Gorana Kneževića, člana Nove Srbije, i pored činjenice da je u pravilniku firme izričito naglašeno da tu funkciju može obavljati samo diplomirani mašinski ili elektroinženjer.

Prvi opštinski sud u Beogradu, uvažavajući ovu činjenicu, u potpunosti je prihvatio tužbeni zahtev Nebojše Karanovića, tadašnjeg direktora HE „Đerdap II" i poništio odluku o postavljenju Kneževića, kao i sve odluke i akte koje je on od postavljenja doneo. Ta presuda je, međutim, izrečena 11. februara 2009, ali do dan danas u pisanom obliku nije dostavljena ni jednoj ni drugoj strani. Na taj način odlaže se izvršenje presude, jer žalba, ako je i bude, a s obzirom na nepobitne činjenice, ne bi ništa promenila. Ovakva neažurnost suda tako omogućava nezakonitom direktoru da i dalje obavlja funkciju i to u privrednom društvu koje proizvodi gotovo četvrtinu električne energije u Srbiji, ali za posledicu ima i gomilanje odluka koje on donosi.

U ovom trenutku postavlja se pitanje odgovornosti tadašnjeg saziva Upravnog odbora EPS-a i Vladimira Đorđevića, tadašnjeg generalnog direktora, čijom nezakonitom odlukom je napravljena materijalna šteta preduzeću, odnosno državi, samo na račun poništenja odluka koje je doneo Knežević.

Primera radi, jedna od najznačajnijih odluka koju treba poništiti je pomenuti ugovor sa ruskom firmom „Silovije mašini". Sporazum je potpisan posle višegodišnjih pregovora sa ruskom stranom i u poslednji čas, budući da prva đerdapska elektrana već 37 godina neprekidno radi. Rumunska strana je u potpunosti završila „podmlađivanje" svoje elektrane koje je po tehničkim propisima neophodno posle tri decenije rada. Revitalizacija agregata na HE „Đerdap I", po ovom ugovoru, trebalo bi da počne 1. septembra.

Vesna Sekulić, pi-ar za građansku materiju Prvog opštinskog suda u Beogradu, rekla je za „Blic" da dostavljanje pisane presude po tužbi Nebojše Karanovića kasni jedino zbog opterećenosti sudije, a ne iz drugih razloga. Presuda će, kako je najavila sudija Sekulić, uskoro stići na adrese zainteresovanih strana.

Pomoćnik direktora sa višom školom

Po postavljenju Gorana Kneževića na mesto direktora, u Privrednom društvu „Đerdap" počele su pripreme „terena" za prijem koalicionih kadrova u ovu firmu. Tako je izmenom sistematizacije PD „Đerdap" napravljeno, do tada nepostojeće radno mesto pomoćnika direktora za proizvodnju, treće po rangu u firmi, i to sa šestim stepenom stručne spreme, što se ne pamti od početka rada ove elektrane. Na to mesto postavljen je mašinski inženjer Aleksandar Ilić, visoki funkcioner DSS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.