Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi blizanci iz epruvete

Novi Sad -- U novootvorenom Centru za vantelesnu oplodnju u Novom Sadu "iz epruvete" su na svet došli prvi blizanci.

Stručnjaci za vantelesnu oplodnju najavljuju do kraja godine još desetak beba, a u dva slučaja očekuju se blizanci. Uporedo sa izgradnjom porodilišta koje je nedavno primilo prve porodilje, u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo počele su da rade i druge službe značajne za ovu oblast medicine.

Sredstvima koje je obezbedilo Izvršno veće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP Vojvodine nabavljena je najsavremenija laboratorijska oprema neophodna za realizaciju vantelesne oplodnje, kao i savremena laparoskopska i histeroskopska oprema koja je u potpunosti u funkciji. Oprema se koristi u dijagnostici i lečenju bračne neplodnosti, a Centar za vantelesnu oplodnju smešten je u rekonstruisanom delu klinike, sa 16 bolesničkih kreveta, savremeno opremljenom laboratorijom i salom za manje intervencije.

Kroz ovaj program do sada je prošlo 150 pacijentkinja i oko petina njih je zatrudnela. Prema rečima dr Bujasa, u Vojvodini je neplodno čak oko 17 odsto bračnih parova, što znači da je broj kandidata za veštačku oplodnju oko 4.500. Bujas ukazuje da je obnavljanje programa vantelesne oplodnje veoma značajno, jer se u međuvremenu znatno povećao procenat neplodnosti bračnih parova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.