Prva žena koja upravlja bespilotnim letelicama

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žena koja upravlja bespilotnim letelicama

Tim vodnika Suzane Kocić hvale i proizvođači „orbitera” iz Izraela

Vodnik Suzana Kocić je prva žena koja ima podoficirski čin u Trećoj brigadi Kopnene vojske i verovatno jedna od retkih žena u svetu koja obavlja odgovornu i složenu dužnost operaterke u Odeljenju bespilotnih letelica „orbiter”, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane. Njenput do čina vodnika nije bio lak i kretao se od razvlačenja kablova sa motalice i specifične obuke u izviđačkoj četi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preko liderskih, selektivnih i osnovnih kurseva za podoficire, pa do komandi bespilotne letelice.

Vojna karijera Suzane Kocić počela je 2010. godine, kada je primljena u vod veze 30. komandnog bataljona Treće brigade, u svojstvu profesionalnog vojnika. Ubrzo je prešla u Odeljenje veze izviđačke čete na mesto radioteleprinteristkinje, a na taj način ispunila joj se želja da postane pripadnica izviđačke jedinice i da više vremena provodi u terenskim uslovima. Svake godine je išla sa svojim kolegama na posebne oblike obuke – skijanje, preživljavanje u prirodi ili savlađivanja vodenih prepreka. Odeljenje bespilotnih letelica „orbiter”, najbolje u Vojsci Srbije, a po ocenama proizvođača sistema iz Izraela, u dosadašnjem radu upravo se posada Treće brigade pokazala kao najpouzdaniji korisnik njihovog sistema.

M. G.

objavljeno: 07.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.