Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva vakcina protiv oblika raka

Vašington -- U Sjedinjenim Americkim Državama dozvoljena je upotreba vakcine protiv raka grlića materice.

Očekuje se da će se bitno smanjiti broj obolelih žena od te bolesti, od koje veliki broj njih i umire. Američka vlada odobrila je da se devojčicama pre nego što postanu seksualno aktivne daje vakcina Gardasil protiv patogenog tipa HPV infekcije, koja je najčešću uzročnik raka grlića matrerice.

Ta vrsta raka inače je jedan od retkih koja u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može biti izlečena ukoliko žene redovno idu na ginekološki pregled. I u Srbiji veliki je broj obolelih od te bolesti.

Humani papiloma virus (HPV) prenosi se seksualnim putem, a vakcina će najbolje delovati ukoliko se da pre nego što je devojka imala prilike da se zarazi virusom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.