Izvor: B92, 06.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva knjiga albanskog autora u Beogradu nakon 20 godina

Beograd -- Knjiga "Gozba" albanskog autora Baškima Šehua, pojaviće se nakon praznika u knjižarama u Srbiji, rekao je agenciji Beta urednik izdavačke kuće Forum pisaca, Milan Đorđević. "Gozba" je prva knjiga nekog albanskog autora, koja je izdata u Srbiji nakon 20 godina.

Baškim Šehu je rođen 1955. godine u Tirani, gde je studirao albansku književnost. Kada mu je otac ubijen, iz političkih razloga, tokom vladavine Envera Hodže, Baškim Šehu je uhapšen zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majkom i bratom. Brat je u zatvoru izvršio samoubistvo, a on je iz zatvora izašao tek posle 10 godina.

Prema rečima Milana Đorđevića, knjiga "Gozba" sadrži autobiografske elemente, a radnja se odvija u zemlji gde ratuju dve etničke grupe. "U kulturnom smislu, izdavanje ove knjige znači više od običnog objavljivanja stranog pisca, jer predstavlja spajanje kulture susednih naroda", rekao je Đorđević.

Neke od knjiga koje je napisao Šehu prevedene na engleski, francuski, španski, ruski, mađarski, rumunski i još neke jezike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.