Prva energana na otpad

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva energana na otpad

Užice – Kao što je u gradu na Đetinji 1900. godine proradila (a i danas radi) prva hidrocentrala na Balkanu koja je proizvodila naizmeničnu struju po Teslinim principima, ima izgleda da će Užice opet dobiti postrojenje kakvog nema u ovom delu Evrope.

Reč je o energani u kojoj bi se struja proizvodila spaljivanjem komunalnog otpada, a memorandum o njenoj gradnji nedavno je potpisan između „Elektroprivrede" i lokalne samouprave. U zavisnosti od toga koja će tehnologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti korišćena, vrednost ulaganja se procenjuje između 30 i 60 miliona evra. Buduća energana bi se opskrbljivala sa deponije površine 15 hektara koja se za potrebe devet opština užičkog i čačanskog kraja (ukupno 370.000 stanovnika) gradi u selu Duboko. Izgradnja deponije koja će imati i centar za selekciju otpada je u završnoj fazi, pa će već od narednog leta biti u funkciji, a procenjuje se da će dnevno biti dovoženo 250 tona komunalnog otpada, što bi bilo dovoljno za snagu energane od sedam do deset megavata. Kako je naglasio i ministar Petar Škundrić, buduća energana na komunalni otpad bi, bez većih ulaganja, proizvodila električnu energiju, a pri tom ne bi bila ugrožena životna sredina.

U užičkoj gradskoj upravi se nadaju da bi evropski fondovi, koji rado podržavaju projekte dobijanja energije iz alternativnih izvora, mogli da finansijski potpomognu i prvu srpsku energanu na komunalni otpad.

B. Pejović

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.