Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provere diploma u pravosuđu?

Beograd -- Zoran Stojković kaže da će se proverati diplome zaposlenih u pravosuđu povodom korupcionaške afere na Pravnom fakultetu u Kragujevcu

Do sada se oko 70 građana javilo na posebnu telefonsku liniju Ministarstva prosvete koja je u sredu otvorena za prijavu korupcije na univerzitetima. Istovremeno, ministar pravde je na konferenciji za novinare rekao da on ne može da kaže da li ima slučajeva lažnih diploma među zaposlenima u pravosuđu i da to može da se utvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo proverom.

"Ako bi našli nekoga da je kupio diplomu, onda tu diplomu sravnite sa onima koji su polagali pravosudni ispit i proverite da li su takvi birani za sudije ili tužioce. To je jedini put, a sve ostalo je na nivou priče”, kazao je Stojković i nagovestio da će se to verovatno i uraditi.

Ministar pravde je rekao da korupcije ima u svim zemljama i da je nju nemoguće iskoreniti, ali da je u protekle tri godine mnogo urađeno i da se Srbija sa 147. mesta od 163. zemlje popela na 90. mesto.

Kazao je i da je usvojena strategija borbe protiv korupcije i da se do septembra occekuje i usvajanje zakona.

Zahtev za proširenje istrage

Inspektori MUP-a i danas su bili na Pravnom fakultetu, gde razgovaraju sa profesorima.

A istražni sudija Okružnog suda u Smederevu Predrag Lukić dobio je zahtev tužilaštva za proširenje istrage protiv četvorice okrivljenih za učešće u aferi "Indeks".

"Danas je stigao zahtev tužilaštva da se zbog novih krivičnih dela proširi istraga protiv Dejana Atanackovića iz Požarevca, Miroslava Galjka i Rajka Ćosovića iz Kragujevca i Zorana Kovačevića iz Velike Plane", izjavio je agenciji Beta sudija Lukić.

Takođe je zatraženo proširenje istrage protiv ranije pritvorenih Saše Jovanovića, profesora i člana Gradskog veća Skupštine grada Kragujevca Dragana Bataveljića, prodekana za finansije Božina Blaškovića, profesora Dragane Petrović, šefa katedre za međunarodno pravo Ivana Ćukalovića, dekana Sveta Purića i docenta Srđana Đorđevića.

Istražni sudija je naveo da će sve okrivljene saslušati sutra i da će potom odlučiti da li će proširiti istragu.

On je precizirao da će istraga protiv Atanackovića, Galjka, Ćosovića i Kovačevića biti proširena za krivična dela zbog kojih su već saslušavani, dok će za preostalih sedmoro proširenje biti za nova krivična dela.

Istražni sudija juče je posle saslušanja pomenutoj četvorici okrivljenih odredio jednomesečni pritvor.

Sedamdesetak poziva

Oko 70 građana javilo se na posebnu telefonsku liniju Ministarstva prosvete, koja je u sredu otvorena za prijavu korupcije na univerzitetima.

U Ministarstvu prosvete kažu da je polovina poziva bila zbog slučajeva koji imaju veze s korupcijom, ne samo na univerzitetima, već i u drugim državnim institucijama.

Građani se se žalili i na loše odnose u prosveti i na nekorektan odnos prema studentima.

U Ministarstvu prosvete je rečeno da se četvrtina poziva odnosi na sumnju na korupciju u obrazovanju. Građani koji su to prijavili su pozvani da dostave Ministarstvu potpisan ili anoniman dopis koji bi bio prosleđen MUP-u i univerzitetima.

U slučajevima za koje se proceni da imaju veze s korupcijom ali ne u obrazovanju, građani se upućuju da ih prijave MUP-u.

Prijave korupcije na univerzitetima ostavljaju se na telefon 011/363-13-08, od 8.30 do 16.30.

Uklonjena knjiga utisaka?

Knjiga utisaka koja je odlukom Senata univerziteta otvorena na kragujevačkom Pravnom fakultetu 28. februara uklonjena je danas.

Studenti koji su stajali na ulazu u amfitetar, gde se danas polagao ispit iz Upravnog prava, tvrde za agenciju Beta da su knjigu koja je bila ispred slušaonice "sklonili aktivisti studentskih organizacija" kako bi sprečili ostale studente da se žale na njihov rad.

Odluku o otvaranju knjige utisaka doneo je Senat Univerziteta na sednici održanoj 27. februara i prvog dana se upisalo više studenata koji su ocenili da je korupcija na fakultetu "javna stvar", za koju su svi znali i koja je bila organizovana sa velikim brojem posrednika.

Normalizacija nastave u ponedeljak

Dekanka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Snežana Soković izjavila je da će nastava na toj visokoškolskoj ustanovi od ponedeljka biti potpuno normalizovana i da će svi odloženi ispiti biti nadoknađeni.

Sokovićeva je agenciji Beta rekla da je na predavanjima angažovano šest prefesora sa drugih fakulteta, najviše iz Beograda, i naglasila da je raspored predavanja za studente svih godina tačno isplaniran i utvrđen.

Ona je ponovila da 98 odsto studenata pošteno studira i radi, kao i većina profesora i asistenata, i da treba prepustiti nadležnim organima da utvrde pojedinačnu odgovornost.

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu studira oko 2.000 studenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.