Provalnici od poverenja

Izvor: RTS, 10.Apr.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provalnici od poverenja

U naselju Trešnja nadomak Beograda policija je pre godinu dana uhapsila jednog provalnika. Ali uzalud su bili i katanci i kamere i rešetke: krađe su se nastavile. Epilog – ovih dana uhapšen je čuvar naselja, koga su sami vikendaši angažovali.
Vlasnici vikendica u podavalskom naselju Trešnja konačno mogu da odahnu.

Posle brojnih provala, organizovana grupa lopova je otkrivena i uhapšena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Tridesetdevetogodišnji Ranko i Avdi, čija prezimena u interesu istrage nisu pominjana, uz pomoć saučesnika krali su iz kuća sve što im je palo pod ruku.
Posle hapšenja, policija je zaplenila 100 ukradenih umetničkih slika, 20 šporeta, 15 frižidera, veš-mašine, motorne testere, stilski nameštaj i razne vrste alata.
Lopovi su robu skladištili u napuštenoj brvnari čiji je vlasnik odavno preminuo.
"Uspeli smo da identifikujemo dva izvršioca, jednog sa područja opštine Sopot, drugog sa područja grada Požarevca. Uhapsili ih, odredili zadržavanje, sproveli u Osnovno javno tužilaštvo, gde im je tužilaštvo odredilo dalji pritvor. Još su u zatvoru. Obavili smo četiri pretresa. U ta četiri pretresa pronašli smo ukupno oko 1.000 predmeta. Te predmete smo oduzeli, dovezli šleperom u Sopot, skladištili ih u jednu halu, i do sada je 25 oštećenih došlo i prepoznalo svoje predmete. Tako da smo do sada rasvetlili 25 teških krađa", kaže Dejan Ristić, šef Kriminalističke policije u Sopotu.
Lopovima je teško bilo ući u trag, jer je Ranko, kao organizator provalničke grupe, za meštane, kako kažu, bio čovek u koga su imali poverenja.
"Važio je za čoveka od poverenja, svi smo ga prihvatili jer je došao ovamo kao izbeglica sa roditeljima. Onda su mu ljudi nudili razne poslove koje je on prihvatao – da održava košenje travnjaka, popravlja kapije", ističe prodavačica Branka Nestorović.
Jedan od meštana, Časlav Vladisavljević, kaže da je iznenađen, jer su svi verovali tom čoveku.
"Dolazio je u naša dvorišta i potpuno je neverovatno da je tako nešto moglo da se desi", kazao je Vladisavljević.
I najstariji žitelj vikend-naselja nije posumnjao u Ranka, pa mu je ponudio posao.
"Ja sam mu ponudio da dođe kod mog sina da radi jer sam smatrao da je sirotinja. Međutim, on je lepo rekao: 'Znate šta, ja ovde više zarađujem i bolje mi je ovde da radim nego tamo.' Posle sam čuo da skida oluke sa kuće, obijaju kuće, mašine, freze", ispričao je Novica Krstić, najstariji meštanin Trešnje.
Ranko je svojim saučesnicima dostavljao precizne podatke o tome koje se stvari nalaze u pojedinim kućama.
Drugi član grupe, Avdo iz Kostolca, dolazio je noću u Trešnju, u kombi tovario ukradene stvari, a zatim ih prodavao na Kostolačkoj pijaci.
Iz jedne kuće, na primer, odneli su sav alat iz prizemlja dok je vlasnica bila na prvom spratu.
Uznemireni meštani su na prozore stavljali daske kako bi se zaštitili od lopova.
Iz pomoćnih prostorija jedne od kuća ukrali su sedam ovaca, jagnje i sav alat.
U ovom kraju skoro da nema kuće koja bar jednom nije obijena.
O tome govore reportaže koje je Beogradska hronika snimila u proteklih godinu dana.
Većina meštana je izgubila nadu da će lopovi biti otkriveni, pa su svoje kuće oglasili za prodaju. Sada kada su provalnici procesuirani, meštani mogu mirno da spavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.