Izvor: RTS, 04.Mar.2021, 17:25

Protivnici otvaranja rudnika jadarita na sastanku sa premijerkom

Predstavnici nekoliko organizacija koje se protive otvaranju rudnika jadarita otišli su na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi joj predali peticiju protiv tog projekta, koju je potpisalo više od 32.000 ljudi.
Potpisi su prikupljani posredstvom organizacije "Kreni – promeni", a akciju su podržali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke Stare planine i Podrinjski antikorupcijski tim, dok je sastanak organizovan uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << narodnog poslanika Vladana Glišića.

U ime protivnika projekta govoriće profesorka Dragana Đorđević, koja je novinarima rekla da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da će biti ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.
Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika, rekla je Đorđevićeva.
Na pitanje da li misle da će premijerka uvažiti njihove primedbe, Đorđevićeva je rekla da je njihovo da predstave probleme, a oni koji donose odluke rešiće na kraju.
Predstavnik organizacije "Ne damo Jadar" i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da prodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.
Glišić je rekao da je sastanak organizovao jer je potreban društveni dijalog, a da je tema ozbiljna, jer se tiče moguće ekološke katastrofe.
"Potrebna nam je industrija, ali ne ako ćemo posle sve profite da bacimo na lekove", rekao je Glišić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premijerki Srbije data peticija s 32.000 potpisa protiv rudnika „jadarita“ kod Loznice

Izvor: Danas, 04.Mar.2021

Predstavnici inicijative "Rio Tinto - Marš sa Drine", Dragana Đorđević i Mirjana Anđelković Lukić razgovarale su danas s premijerkom Srbije Anom Brnabić i predale joj peticiju s više od 32.000 potpisa građana koji se protive otvaranju rudnika "jadarita" kompanije Rio Tinto kod Loznice.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.