Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv zlostavljanja dece

Beograd -- Danas je svetski dan prevencije zlostavljanja dece. Četiri nevladine organzacije su ga obeležile u beogradskom Domu omladine.

Aktivisti nevladine organizacije Beosuport, deljenjem obrazovnog materijala i razgovorom sa gradjanima, danas su u Domu omladine obeležili svetski dan borbe protiv zlostavljanja dece, zajedno sa još četiri omladisnke organizacije, Grupom 484, E8, Dečije srce i Deca deci.

Oni su pre tri godine skupili 30 hiljada potpisa kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenuli skupštinsku proceduru za usvajanje nacionalnog plana protiv seksulanog iskorišćavanja dece.

Marija Mašnović, zamenik direktora Beosuporta kaže da posle tri godine ipak primećuje pomak u zaštiti dečijih prava: "Moramo da kažemo da vidimo razliku, stvari se menjaju. Unazad, recimo tri-četiri godine, kada smo radili jednu drugu veliku akciju na ulicama Beograda i prikupljali potpise za zaštitu dece i pravljenje nacionalnog plana, tada je zaista dobar deo ljudi na početku govorio da to nije njihov problem, da imaju većih problema. Danas više nije tako. I dalje su plate i penzije velik problem, ali je problem zaštite dece postao opštepriznat kao problem, o tome se govori i to je jako važno".

U Beosuportu kažu da od prošle godine na ovaj način obeležavaju svetski dan borbe protiv zlostavljanja dece, ističuči da ne žele da se o deci i njihovoj zaštiti priča samo nekim jezivim povodom, kada se dogodi neka tragična situacija.

Koliko je dece u Srbiji bilo žrtva zlostavljana nemoguće je reći, jer se precizna statistika na taj način ne vodi na nivou države. Sutra, 20. novembar, UN su proglasile svetskim danom deteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.