Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv nasilja nad decom

Beograd -- Šestoro devojaka i mladića tražilo od Vlade da se uključi u program UN za smanjenje nasilja nad decom.

Oni su posetili Vladu Srbije povodom Svetskog dana akcije protiv nasilja nad decom. Oni su prethodno učestvovali u izradi studije o nasilju nad decom u celom svetu, koja je 11. oktobra podneta generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Organizacija Sejv d čildren je u saradnji s Dečjim kulturnim centrom odabrala pomenutih šestoro mladih iz Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Oni su imali zadatak da studiju o nasilju nad decom prilagode jeziku deteta, a kažu da je to za njih bio veliki izazov i da su kroz rad naučili nešto o oblicima nasilja za koja su do tada mislili da spadaju u uobičajno ponašanje.

Željko Antić, učesnik u izradi studije, kaže da je reč o velikom iskustvu. "Sada ćemo u svojim lokalnim sredinama moći da sprovodimo mini-akcije i tako pomognemo da se nasilje, ako ne zaustavi, onda makar svede na minimum", kaže on.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković i ministar za rad Slobodan Lalović obećali su da će se Vlada baviti tim problemom kao primarnim.

"Ljudi moraju da budu upoznati, neznanje je ono što je najgore. Neznanje podrazumeva da vi ne vidite, kao odrasli, da se taj problem tiče vas. Svačije dete može da bude povređeno", kaže Marković.

"Jedno je ono što zovemo fizičkim nasiljem, to je vidljivo. Mislim da je mnogo opasnije psihičko nasilje, ono što se dugo ne vidi, a onda nastupe nepopravljive posledice", kaže Lalović.

Prema poslednjim podacima, svako peto dete u Srbiji je na neki način zlostavljano. Prema novom Zakonu o porodici, obaveza svakog građanina je da prijavi nasilje policiji, a najavljuje se i Zakon o zaštitniku dečjih prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.