Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv izmena radiodifuznog zakona

Beograd -- Vlada Srbije je dostavila Skupštini predlog izmena zakona o radiodifuziji. ANEM i SEEMO oštro napadaju predložene izmene.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, koji je Vlada Srbije dostavila skupštini, predviđeno je produženje roka za transformaciju Radio-televizije Srbije u javni servis do 30. aprila 2006, kao i za privatizaciju lokalnih medija, do 31. decembra 2008.

Vlada je predložila i da mandat članova Saveta republičke radiodifuzne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije, izabranih na predlog skupštinskog odbora, bude šest godina. Članovi izabrani na predlog Skupštine Vojvodine, univerziteta i crkvi imali bi petogodišnji, a predstavnici nevladinih organizacija i profesionalnih udruženja četvorogodišnji.

Vlada je predložila i povećanje iznosa kazne za radio-pirateriju i srodne prekršaje, koje sada iznose od 50.000 do 200.000 dinara, a bile bi ubuduće od 300.000 do milion dinara. Kazna za odgovorno lice u pravnom licu koje počini te prestupe bila bi od 20.000 do 50.000 dinara, umesto sadašnjih od 2.500 do 10.000.

ANEM: Neprihvatljiv predlog

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija veoma je zabrinuta predlogom izmena Zakona o radiodifuziji i apelovala na vladu da ga povuče iz skupštinske procedure kako ne bi bile narušene reforme u oblasti radiodifuzije.

Povodom vladinog predloga da rok za privatizaciju lokalnih elektronskih medija bude produžen do kraja 2008. godine, ANEM je naveo da se ti mediji ostavljaju na milost i nemilost lokalnim vlastima praktično sve do narednih izbora.

Povodom predloga za produženje roka za transformaciju Radio-televizije Srbije u javni servis, ANEM je naveo da razume probleme sa kojima se suočava ta medijska kuća, ali da oni ne mogu biti opravdanje za kašnjenje transformacije.

ANEM je izrazio podršku uvodejnju pretplate za javni servis, ali je ukazao da ona ne može da vrši svoju funkciju sve dok je RTS javno preduzeće, čije rukovodstvo imenuje i razrešava vlada. U tom slučaju pretplata je, prema oceni ANEM-a, samo namet, a nikako garancija nezavisnosti od neposrednog upliva politike.

ANEM je protestovao i zbog predloženog načina utvrđivanja trajanja mandata izabranih članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije, kao i ukidanja prava veta članu Saveta izabranom na predlog Skupštine Vojvodine.

SEEMO zabrinuta zbog predloga izmena Zakona

I medijska organizacija SEEMO zabrinuta je zbog izmena zakona o radiodifuziji u Srbiji. Medijska organizacija jugoistočne Evrope, sa centrom u Beču je pokazala zabrinutost zbog izmena određivanja trajanja mandata članova Saveta radiodifuzne agencije i ukidanja prava veta članu iz Vojvodine, kao i zato što medijske organizacije nisu konsultovane.

Takođe, dok je do sada zakon predviđao da se dužina mandata članova određuje nasumično, da bi članovi imali različite dužine mandata, sada izmene favorizuju one kandidate koje je izabrao parlament - partijski kandidati bi imali šest godina mandata, dok bi oni koje predlažu medijske i nevladine organizacije imali samo četiri godine mandata, navodi SEEMO. Prema oceni te organizacije, predloženo ukidanje prava veta članu Saveta za radiodifuziju iz Vojvodine, na odluke koje se tiču te pokrajine, ukazuje na odsustvo razumevanja vlade za probleme specifične za multietničku Vojvodinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.